Go to main navigation
On 8 September 2019, a UNICEF installation highlighting the grave scale of child deaths in conflict during 2018  on the North Lawn at the United Nations Headquarters.

Den åttonde september 2019 öppnade Unicef en installation på norra sidan av FN:s högkvarter i New York som belyser antalet barn som dör i konflikter.

Foto: Chris Farber / Getty Images

NYHET

Barns ryggsäckar som gravfält – så många barn återvänder aldrig till skolan

En ny installation med skolryggsäckar visualiserar det antal barn som dödats i beväpnade konflikter 2018. Unicef vädjar till världens ledare att skydda barn i konflikter.

Ryggsäckarna som ställts upp på rader för att likna en gravplats på FN:s högkvarter i New York är en utställning och en påminnelse till världens ledare om den utsatthet som barn står inför i krig. 

– Unicefs ryggsäckar har alltid varit en symbol för hopp och för barns utveckling, säger verkställande direktör för Unicef, Henrietta Fore.  

3 758 ryggsäckar representerar de barn som inte längre lever på grund av vuxnas konflikter. Installationen ska pågå fram till den 10 september. När utställningen plockas ner ska ryggsäckarna gå vidare till barn som behöver dem i sin skolgång.

– Många barn börjar skolan den här veckan och därför uppmärksammar vi de tusentals barn som dödas i konfliktzoner, men minnet av dem kommer alltid att vara levande för deras föräldrar och i klassrum och samhällen världen över, säger Henrietta Fore.

Enligt en FN-rapport från 2019 så blev 12 000 barn dödade eller skadade i konflikter förra året, det är det högsta antalet sedan FN började att ta fram sådan statistik.

– Om två veckor kommer världsledare att samlas i FN:s generalförsamling för att fira trettioårsjubileumet av barnrättskonventionen. Denna installation bör påminna dem om vad som står på spel, säger Henrietta Fore.

Sofie Axelsson