Go to main navigation
okjokull-86-19.jpg

Sedan 1986 har glaciären Okjökull i princip försvunnit på grund av klimatförändringarna. Forskare dödförklarade glaciären tidigare i år. Satellitbilden till vänster är tagen år 1986 och bilden till höger år 2019.

Foto: Nasa Earth Observatry

nyhet

Gravsten över ”död glaciär” har ett ödesmättat budskap till framtiden

Island har hållit en ceremoniell begravning över den första glaciär som smält bort i landet på grund av klimatförändringarna. På gravstenen lämnades ett ödesmättat budskap till kommande generationer.

På Island hölls i helgen en begravningsceremoni över den smälta glaciären Okjökull, på toppen av den insomnade vulkanen Ok. Glaciären är den första att smälta bort i landet på grund av klimatförändringarna och förklarades av forskare tidigare i år som en ”död glaciär”.

Fortsätter nuvarande klimatutsläpp kommer Islands samtliga cirka 400 glaciärer vara borta inom 200 år, spår forskningen. Näst på tur är sannolikt glaciären Snæfellsjökull – där för övrigt resan till jordens medelpunkt inleddes i Jules Vernes roman med samma namn. Den beräknas vara borta inom 30 år.

Läs mer: Arktis driver världen mot klimatkollaps, varnar FN

Den gravsten som islänningarna avtäckte under ceremonin kommer alltså med stor sannolikhet följas av otaliga fler om inte världen minskar utsläppen drastiskt inom det närmaste årtiondet. Den insikten avspeglas också i texten med titlen "brev till framtiden" på gravstenen skriven av författaren Andri Snær Magnason. Sista meningen bär på ett ödesmättat budskap till framtida generationer:

”Detta minnesmärke är ett erkännande om att vi vet vad det är som sker och vad som behöver göras. Endast ni vet om vi gjorde det.”

Ingraverat är också siffrorna ”415 ppm CO2”, vilket visar den rekordhöga andelen koldioxid i atmosfären vid den senaste mätningen i maj i år.

Foto: Rice University

Ett hundratal personer hade i helgen vandrat upp på den insomnade vulkanen för att delta i ceremonin. På plats fanns bland annat Islands statsminister Katrin Jakobsdottir och FN:s förre människorättskommissionär Mary Robinsson.

Globalt har i princip alla glaciärer de senaste årtiondena antingen minskat eller stannat i utvecklingen. Mest akut är situationen för Himalayas glaciärer som riskerar att drastiskt minska, även om världen når 1,5 gradersmålet. Det kan få förödande konsekvenser för de tre miljarder människor i de omkringliggande länderna som är beroende av dess smältvatten.

Mikael Färnbo