Go to main navigation
Gunilla Carlsson

"Organisationen har sannerligen en del kvar att göra för att återta förtroende som gått förlorat" skriver Gunilla Carlsson som nu tvingas lämnat FN-organet Unaids.

Foto: Wikimedia

NYHET

Gunilla Carlsson tvingas bort från FN-toppjobb

FN-toppchefen Gunilla Carlsson måste lämna sin post på Unaids. Carlsson har arbetat hårt med att bygga upp organisationens förtroende efter flera skandaler men får inget förnyat förordnande.

Gunilla Carlsson, tidigare biståndsminister i Sverige, tvingas bort från sin chefsposition på Unaids, avslöjar Svenska dagbladet.

Hon klev in som vice chef på Unaids, FN-organet som arbetar för att bekämpa hiv och aids, våren 2018. Sedan i maj i år har hon varit högsta chef för hela organisationen. Då tog hon över efter att kritiserade Michel Sidibé lämnade sin post.

Det har varit två tuffa år för Gunilla Carlsson som kom in i en skandalomsusad organisation.

– Det blev ett riktigt stålbad som sammanföll med #metoo-rörelsen. Men det var mer än så. I den här organisationen fanns tyvärr en kultur som inte tog på allvar hur män och kvinnor behandlades och inte visade tillräckligt med respekt för varandra, sa hon i en intervju med OmVärlden i somras.

Läs mer: Tuff start på FN-toppjobbet för Gunilla Carlsson: ”Jag kanske sågs som ett hot”

Nyligen utsågs tidigare Oxfamchefen Winnie Byanyima till generaldirektör och nu är det klart att Gunilla Carlsson inte får förnyat förodnande av FN:s generalsekreterare. Sveriges ambassadör för global hälsa, Anders Nordström, säger till Svenska dagbladet att han tycker det är ett märkligt beslut.

– Det är mycket som inte fungerat inom FN-organet och Gunilla har jobbat väl med att förbättra läget, säger Anders Nordström. 

Oberoende utredare har visat på utbredd mobbning, maktmissbruk och sexuella trakasserier inom organisationen. Något som ledde till att Sverige drog tillbaka sitt stöd i december 2018 tills att dåvarande generaldirektör Michel Sidibé lämnade sin post.

Gunilla Carlsson skriver i ett inlägg på Facebook att hon tycker det känns tråkigt men att hon är tacksam för den erfarenhet hon fått med sig. Hon skriver också att Unaids har en del kvar att göra för att bygga upp förtroendet igen.

"Framförallt känner jag mig otroligt stolt över att under en turbulent tid ha kunnat göra nytta i en organisation som uträttar mycket men som sannerligen har en del kvar att göra för att återta förtroende som gått förlorat."

Sverige är med runt 300 miljoner kronor varje år den näst största givaren till Unaids. 

Louise Gårdemyr