Go to main navigation
Aung San Suu Kyi

Aung San Suu Kyi, som länge sågs som demokratins hopp i Myanmar (Burma) och hyllades i väst, ska nu leda försvaret mot anklagelserna om folkmord vid Internationella domstolen i Haag.

Foto: 360b/Shutterstock.com

NYHET

Håller rättvisan på att hinna ikapp Myanmar?

Två internationella domstolar – ICC och ICJ – behandlar anklagelser om brott mot mänskligheten och folkmord.

Försöken att ställa Myanmar inför rätta för övergreppen på och fördrivningen av rohingyafolket tycks gå framåt. I två separata processer ökar nu trycket på det sydostasiatiska landet, från vilket omkring 700 000 rohingyer flydde under 2017 års militäroperationer.

Den 9 november lämnade Gambia in en stämningsansökan till Internationella domstolen i Haag (ICJ). I den anklagas Myanmar för folkmord. Till stöd har man flera utredningar som visat hur militären utsatt den muslimska minoriteten för massavrättningar, mordbränder och gruppvåldtäkter.

Läs mer: ”skolboksexempel” på etnisk rensning

Bildreportage: här flyr de från etnisk rensning 

Gambias riksåklagare och justitieminister, Abubacarr M. Tambadou, har varit drivande i stämningen. Med en bakgrund som advokat i FN-tribunalen för folkmordet i Rwanda har han engagerat sig särskilt i rohingyafrågan och besökte i fjol ett flyktingläger i Bangladesh. I en intervju med Washington Post säger han att flyktingarnas berättelser väckte minnen

– När jag hörde de fruktansvärda berättelserna om mord, våldtäkt, tortyr, hur folk bränts levande i sina hem, så väckte det minnen av folkmordet i Rwanda, säger Abubacarr M. Tambadou till Washington Post. 

Aung San Suu Kyi leder försvaret

Internationella domstolen i Haag är ett av FN:s sex huvudorgan och har i uppgift att avgöra rättstvister mellan stater. Den kan alltså inte ställa några enskilda generaler i Myanmars armé inför rätta, men ICJ skulle kunna slå fast huruvida landet Myanmar har gjort sig skyldigt till folkmord.

ICJ har möjlighet att behandla ärendet eftersom både Gambia och Myanmar har undertecknat FN:s folkmordskonvetion från 1948.

Aung San Suu Kyi, tidigare oppositionsledare och 1991 års mottagare av Nobels fredspris, är idag Myanmars statskansler och utrikesminister. Hon har meddelat att hon kommer att leda landets försvar vid domstolsförhandlingarna i Haag och bemötandet av anklagelserna om folkmord.

Läs mer: världen känner inte längre igen Aung San Suu Kyi

ICC öppnar förundersökning

Bara några dagar efter Gambias stämning av Myanmar meddelade Internationella brottmålsdomstolen, ICC, att man beslutat att inleda en förundersökning av de påstådda brotten mot rohingyafolket.

Till skillnad från ICJ har ICC möjlighet att åtala individer för exempelvis brott mot mänskligheten. Domstolen har tidigare åtalat ledare som Uhuru Kenyatta, Omar al-Bashir och Muammar al-Gaddafi.

Myanmar har aldrig ratificerat Romstadgan och är därmed inte medlem i ICC. Det är dock Bangladesh, och eftersom det är dit rohingyerna flytt anser domstolen att man har mandat att utreda det som hänt.

ICC:s åklagare kommer nu att börja samla in bevis och om man bedömer att bevisningen håller kan domarna utfärda arresteringsordrar för ansvariga individer. Internationella domstolen i Haag (ICJ) håller sina första publika förhör i fallet den 10 december.

Axel Kronholm