Go to main navigation
shutterstock_791666467 (1).jpg

Män som vill hålla sina fruar hemma kan neka dem tillstånd att lämna landet med en enkel knapptryckning i appen Absher.

Foto: Shutterstock.com

NYHET

Här är appen saudiska män använder för att kontrollera kvinnor

Den har kallats Saudiarabiens "nya vapen mot kvinnor" – mobilappen som låter män styra kvinnors resande.

Alla saudiska kvinnor behöver ha en manlig förmyndare: en make eller en förälder. För att skaffa ett pass, eller resa utomlands, behöver kvinnorna tillstånd från sin förmyndare. Dessa tillstånd kan ges via Absher, en mobilapplikation som tillhandahålls av regeringen. Genom appen kan du göra allt från att betala trafikböter eller förnya arbetstillstånd, till att godkänna eller neka din hustrus utlandsresa.

Appen släpptes 2015 för iPhone som Android och har laddats ner över 11 miljoner gånger. Den tillhandahåller även en reselogg som spårar kvinnornas resehistorik, så att deras manliga förmyndare kan se vilka datum de rest in och ut ur Saudiarabien samt vart de rest.

Human Rights Watch kritiserar nu appen för hur den genom modern teknologi tillåter män att styra kvinnors resande. Organisationen har dokumenterat fall där män hindrat kvinnor från att lämna landet.

Kvinnor och migranter kontrolleras

Systemet drabbar även kvinnors anställningsmöjligheter: det kan vara en betydande nackdel i karriären att inte själv kunna ta beslut om att resa.

En del kvinnor menar dock att appen också underlättat resandet. Tidigare var förmyndarna tvungna att hämta ut ett tillstånd hos myndigheterna, men eftersom de numera kan ge hustrun eller dottern lov att resa genom en enkel knapptryckning upplever kvinnor som HRW talat med att det är lättare att få tillstånd att resa.

Appen styr även migrantarbetares liv. För att lämna landet behöver de få tillstånd via appen av sin arbetsgivare, som också kan reglera hur länge de tillåts vara borta från landet utan att förlora sitt arbetstillstånd.

Human Rights Watch skriver att företag som Google och Apple, som tillåter Absher på sina plattformar, har ett ansvar att hantera övergrepp och förtrycks om möjliggörs via appen. Bägge företag har sagt att de ska se över Absher.

Axel Kronholm