Go to main navigation
Skärmavbild 2019-05-10 kl. 15.48.15.png

SvD:s ledarkolumn om biståndet var full av uppenbara faktafel vilket uppmärksammades på twitter av den svenska biståndsbranschen.

Foto: Printscreen Twitter

nyhet

Här läxas SvD:s ledarsida upp om biståndet: "mer än 20 miljarder kronor fel"

Biståndet är ofta omdiskuterat, men när SvD:s ledarsida inte ens kunde hålla reda på basala fakta fick Concords Åsa Thomasson nog. Här är ranten som fick biståndstwitter att dra på smilbanden.

Det började med att Svenska Dagbladets ledarkolumnist Kirsten Åkerman skrev en text som drev tesen att svenskt bistånd inte satsar en enda krona på näringslivsutveckling. En av Sveriges främsta experter på området, Joachim Beijmo, som arbetar som rådgivare till ordföranden i OECD-DAC – en institution där alla centrala linjer för världens bistånd och biståndsflöden ritas upp – var först med att påpeka det uppenbara.

Därefter var Åsa Thomasson, som arbetar som policysamordnare på paraplyorganisationen Concord, igång.

Ja, en faktagranskning hade onekligen behövts. Biståndsramen för 2019 ligger som bekant på 50,7 miljarder kronor, inte 30 miljarder kronor som texten angav. Oops.

Precis, förutom de biståndspengar som i statistiken kategoriseras som näringslivsstöd, vilket Beijmo pekat på, finns det ju en hel de andra flöden som syftar till att förbättra den ekonomsika utvecklingen. Swedfund är ett sånt exempel. Sidas garantiverksamhet ett annat.

Som sagt, det finns många flöden. Även via de stora centrala institutionerna:

Så är det, att bara tolka näringslivsutvecklingen som pengar som går direkt till att stötta enskilda företag är ju inte särskilt hederligt. Att bygga upp statliga institutioner och stötta civilsamhället kan ju vara minst lika viktigt för att skapa möjligheter till företagande.

Här sätter Åsa Thomasson fingret på kanske den mest tragikomiska aspekten av SvD-texten. Den stora diskussionen inom biståndsbranschen handlar ju inte om att det saknas näringslivsfokus. Tvärtom har det på senare tid exploderat med initiativ och nya samarbeten mellan näringsliv och bistånd. Diskussionen i branschen handlar ju om hur vi ska förhålla oss till den här massiva utvecklingen.

Well, tips till SvD. Nästa gång, ring Åsa först.

Mikael Färnbo