Go to main navigation
Brexit_Final–ivatroj.jpg

Foto: Iva Troj

Nyhet

Hård Brexit kan slå undan benen på brittiska biståndsaktörer

Efter Theresa Mays förlust i brittiska parlamentet kan nu Storbritannien lämna EU utan ett avtal. Det riskerar att bli ett hårt slag för brittiska biståndssamhället.

Efter den svidande förlusten i parlamentet för Theresa Mays Brexitavtal har sannolikheten att britterna lämnar EU utan ett färdigt avtal ökat avsevärt. För landets många biståndsorganisationer skulle en så kallad hård Brexit kunna få allvarliga konsekvenser.

Storbritanniens fristående biståndsorganisationer är de näst största mottagarna av pengar ur EU:s biståndsfonder. Hela 25 procent av EU:s humanitära bistånd slussas i dagsläget via brittiska organisationer, som till exempel Oxfam och Save the Children, ut till världens krisområden. På det humanitära området står britterna i en klass för sig. Men en stor del av dessa pengar är bara tillgängliga för EU-medlemmar.

Brittiska framgångar i upphandlingarna av kontrakten speglar de brittiska organisationernas erkända expertis på området. Vid en hård Brexit kan dessa pengakranar komma att strypas, vilket i dagsläget skulle innebära svåröverskådliga konsekvenser både för de brittiska organisationerna och EU:s förmåga att få ut bästa möjliga biståndsinsater för varje satsad euro.

Läs mer: ”Tre frågetecken för biståndet efter Brexit”

Hade Brexitavtalet gått igenom det brittiska parlamentet hade det brittiska civilsamhället, åtminstone under en övergångsperiod på två år, kunnat bygga upp nya relationer och samarbeten med EU. Nu är risken stor att förbindelserna kommer att klippas av redan om två månader då Storbritannien lämnar unionen.

Enligt paraplyorganisationen Bond, som samlar landets fristående biståndsorganisationer, kommer en hård Brexit direkt slå mot projekt som brittiska organisationer genomför i medelinkomstländer, till exempel flyktinghjälp i Turkiet och Sahelområdet. Finansieringen av dessa projekt riskerar att brytas tvärt, även om den brittiska regeringen har lovat att försöka dämpa effekterna i vissa fall.

Läs mer: ”Så påverkar brexit biståndet”

Däremot kommer brittiska organisationer fortfarande kunna få EU-finansiering till projekt i världens fattigaste och mest skuldsatta länder, tack vare landets medlemskap i OECD.

Men osäkerheten kring vad utfallet av parlamentets omröstning exakt kommer att betyda för biståndet är fortfarande stor.

Mikael Färnbo