Go to main navigation
This photo taken on October 14, 2018 shows a farmer picking cotton in a field in Hami in China's northwestern Xinjiang region. (Photo by STR / AFP) / China OUT

Bomullsplockare på ett fält i Hami, Xinjiang i nordvästra Kina. Enligt en granskning av Wall Street Journal förekommer det tvångsarbete i delar av regionens bomullsproduktion. Flera västerländska företag, bland annat H&M, köper bomull därifrån.

Foto: STR/AFPChina OUT

NYHET

Din tröja kan vara tillverkad av kinesiska tvångsarbetare - H&M pekas ut

Etniska minoriteter används för tvångsarbete i västra Kina. Hennes och Mauritz är ett av företagen som kopplas till produktionen och kedjan av underleverantörer ska nu undersökas.

Den väldiga regionen Xinjiang utgör en sjättedel av hela Kinas yta, med landgräns mot nio av Kinas grannar i väst. Klimatet gör att området - som var en vital del av den gamla sidenvägen - står för 84 procent av Kinas totala framställning av garn.

Samtidigt är det i Xinjiang som världens största inlåsning av minoritetsfolk i dag äger rum. Mellan en och tre miljoner uigurer och andra etniska, främst muslimska minoriteter, har de senaste dryga två åren tagits till politiska fångläger utan någon som helst föregående rättsprocess.

Läs mer: Hopplöst för Kinas muslimer

En kartläggning från Wall Street Journal visade nyligen hur garnproduktionen och inlåsningen av muslimer hänger samman. Många av områdets fabriker, bland annat där garnet bearbetas, använder sig nämligen av tvångsarbete.

En tillverkare som ska använda sig av tvångsarbete är Huafu Fashion Co., enligt Wall Street Journal. Tidningen skriver att människor tvingas in i "yrkesutbildningsprogram" i vilka politisk indoktrinering är en betydande del av innehållet. Utbildningarna innehåller "militärliknande övningar" och lär även ut kommunistpartiets betydelse och vikten av nationell enighet.

Världens största garnfabrik

Eva Dou är en Wall Street Journals reportrar som besökte Xinjiang och, bland annat, staden Aksu. Området bebos till tre fjärdedelar av muslimska minoriteter.

 Invånare från byar i närheten av Huafus tillverkning där hade förflyttats till företagets fabriker. De sattes i arbetsprogram som ofta inkluderade utbildning med “anti-extremism” på schemat, säger Dou.

Huafus anläggning i Aksu beskrivs som världens största fabrik för tillverkning av färgat bomullsgarn. Videor från yrkesutbildningen visar hundratals anställda på rad i militäruniformer. När Eva Dou försökte tala med en deltagare blev hon genast bortförd av till ett separat rum av tjänstemän. 

Svenska H&M är ett av flera internationella företag som kopplas till Huafu Fashion Co. Wall Street Journal uppger att två källor med kunskap om H&M:s leverantörer i området menar att garn från Huafu används till företagets t-shirts.

Adidas slutade redan 2016 samarbeta med leverantörer som använde arbetare från lokala myndigheter i Xinjiang, på grund av risken för tvångsarbete och diskriminering. Som svar på uppgifter från Wall Street Journals utredning, har företaget nu också instruerat sina leverantörer att sluta köpa material från Huafu medan man utreder tillverkaren. 

H&M utreder saken

Esprit är ett annat företag som uppger att man nu utreder Huafu. På en direkt fråga från Wall Street Journal svarar dock H&M kort att man inte har några planer på att byta leverantörer i regionen.

På frågor om huruvida H&M har för avsikt att utreda anklagelserna om tvångsarbete mot Huafu, samt om man planerar att likt företag som Adidas och Esprit stoppa inköpen medan utredning pågår, säger pressekreterare Sara Hampus:

“Vi arbetar på samma vis med leverantörer på alla marknader, för att garantera att de alla skriver under vår hållbarhetsförpliktelser och följer nationella lagar. Vi använder oss av due diligence för att identifiera och adressera risker relaterade till tvångsarbete. Vi utreder nu saken för att få hela bilden, baserad på den information som delats med oss."

Efter publicering av den här texten svarar H&M i ett mejl till OmVärlden att "enligt den information vi har kommer garnet som används i våra produkter från andra regioner [i Kina]".

I fjol utredde H&M anklagelser om tvångsarbete i kinesiska fängelser, efter uppgifter från en brittisk man vid namn Peter Humphrey som själv bevittnade detta arbete när han satt fängslad i Kina. Vid det tillfället sade H&M att man var redo att bryta kontrakten med leverantörerna om de inte följde företagets regleringar.

Känslig fråga i Kina

Situationen i Xinjiang, med massiva fångläger och religiösa förföljelse, är den kanske allra mest känsliga frågan i Kina i dag, med växande kritik från omvärlden.

 Företag som gör affärer i Kina är vanligtvis väldigt försiktiga med att förarga Peking, säger Eva Dou.

Hon tillägger att Xinjiang med sin massiva tillverkning av bomull redan är en stor del av den globala modeindustrin, samt att det finns en utbredd oro bland många företag att motsättningarna i Xinjiang ska störa deras leverantörskedjor.

Jojje Olsson

Rättelse: En tidigare version av artikeln uppgav att H&M köper garnet direkt från Huafu Fashion Co, vilket inte stämmer. Huafu är en underleverantör till H&M:s klädleverantörer.

Texten har uppdaterats med en utökad mejlkommentar från H&M och formuleringar kring  kopplingen har justerats.