Go to main navigation
Hongkong

Under tre månader av demonstrationer har proteströrelsen i Hongkong i skarpt läge utvecklat och förfinat sina strategier, som visat sig vara framgångsrika.

Foto: Miguel Candela

LISTA

Hongkong: här är de nya taktikerna som demonstranterna använder

Med teckenspråk, direktdemokrati och Bruce Lee-filosofi har proteströrelsen i Hongkong förfinat massdemonstrationen till en konstform.

I söndags kom en varning från fastlandet: ”Slutet kommer för dem som försöker störa Hongkong och gå emot Kina”, skrev kommunistpartiets språkrör Xinhua.

Demonstranterna i Hongkong visar dock inga tecken på att ge upp, trots att framstående aktivister gripits och att maskerade män attackerat demonstranter med knivar. I dag, måndag, väntas över 10 000 elever skolstrejka.

Under tre månader av demonstrationer har demokratirörelsen i Hongkong i skarpt läge utvecklat och förfinat sina strategier, som visat sig vara framgångsrika. 

Här är de viktigaste strategierna för demokratirörelsen:

“Var som vatten”

Paraplyrörelsen i Hongkong 2014 var inspirerad av ”Occupy”-rörelserna som kom i kölvattnet av 2008 års finanskris. Demonstranterna ockuperade stadens viktigaste trafikpunkter i 79 dagar i hopp om att tvinga regeringen till förhandling, men misslyckades.

Den här gången har man valt en mycket mer rörlig och flytande strategi, inspirerad av den lokala hjälten och Kung Fu-stjärnan Bruce Lee, vars uppmaning ”be like water” har anammats av demonstranterna.

Demonstranterna är ständigt i rörelse: ett demonstrationståg kan plötsligt ändra rörelse eller upplösas. Mindre grupper av demonstranter har genomfört mindre ockupationer av regeringsbyggnader men sedan lämnat platsen lika fort som de kom dit. Detta har gjort det svårt för polisen att förutspå demonstranternas rörelser.

Inga ledare

En viktig förutsättning för att ”vara som vatten” är demonstrationernas decentralisering. Efter 2014 års paraplyrörelse kunde många av protestledarna gripas. Den här gången har man sett till att ingen styr.

– Det här är en ny sorts protester. De ser organiserade och disciplinerade ut, men du kan knappast hitta någon som styr det hela. Det är mer som en maskin, eller en artificiell intelligens som lär sig själv, förklarar Baggio Leung från Youngspiration, en politisk grupp som bildades efter paraplyrörelsen, för LA Times.

På olika internetplattformar tillämpas en slags deltagardemokrati för att organisera protesterna. Ett populärt forum är LIHKG, som är en lokal version av diskussionsforumet Reddit, där användare lägger ut idéer på sätt att protestera. Användarna kan sedan ge tumme upp eller ner och diskutera förslagen. Om en idé får tillräckligt mycket stöd så agerar folk.

Demonstranterna använder också chattapplikationen Telegram, där en del grupper kan ha tiotusentals medlemmar. I chattgrupperna kan användarna rösta om nästa steg under en pågående demonstration: ska man stanna kvar eller lämna, till exempel?

Detta har beskrivits som en ”open source”-demonstration, där demonstranterna styrs av samma sorts deltagardemokrati som de själva vill se tillämpad på samhällelig nivå i Hongkong.

Teckenspråk och leverantörskedjor

Vid det här laget vet demonstranterna vilka typer av materiel som behövs vid frontlinjerna i en demonstration. Det kan vara allt från paraplyer och hjälmar till tuschpennor eller tänger. För att snabbt kunna förse sig själva med vad de behöver har demonstranterna utvecklat ett system med handsignaler för att kommunicera och skicka fram föremål. I vissa fall kan de mänskliga kedjorna som levererar föremål sträcka sig så långt som en kilometer.

Den Hongkong-baserade författaren och advokaten Antony Dapiran har dokumenterat hur detta går till på twitter, när demonstranter tecknar att det behövs hjälmar.

Stoppa tårgasen

Små och rörliga enheter av demonstranter fungerar som brandmän, utrustade med trafikkoner. När en granat med tårgas landar i folkmassan skyndar de fram för att täcka den med konen. Antony Dapiran beskriver det som att konen skapar en ”skorsten” som håller röken inne medan någon annan häller ner vatten i konen och släcker granaten.

Undvik rusningar

En stor fara för demonstranter, särskilt i Hongkongs trånga gränder, är att det utbryter panik och att folk blir nedtrampade i en plötslig rusning. När polisen skjuter tårgas eller går till attack med batongerna har demonstranterna därför utvecklat en ramsa för att kunna fly under ordnade former. Demonstranterna ropar ”ett, två, ett, två…” för att se till att alla retirerar i samma takt.

Crowdfunding

För att få internationell uppmärksamhet har man annonserat i ledande tidningar över hela världen. Inför G20-mötet i Osaka i slutet av juni samlade man in över 7 miljoner kronor och köpte helsidesannonser i tidningar som New York Times, The Guardian, Le Monde, The Australian, med flera. Dagarna före toppmötet möttes läsare över hela världen av svartvita annonser med texten ”Stand with Hong Kong at G20”.

Axel Kronholm