Go to main navigation
15 september 2014 tog FN:s insats MINUSCA över det fredsbevarande uppdraget i Centralafrikanska republiken. Soldater från både den tidigare, afrikanskt ledda styrkan MISCA och FN ankalgas för sexuella övergrepp.

Efter åratal av stridigheter, där tusentals människor har dött och en miljon tvingats på flykt, har nu regeringen och 14 beväpnade grupper i Centralafrikanska republiken enats om ett fredsavtal.

Foto: UN Photo/Catianne Tijerina

nyhet

Hopp om fred i Centralafrikanska republiken

I helgen enades regeringen och 14 beväpnade grupper i Centralafrikanska republiken om ett fredsavtal. Efter åratal av stridigheter, där tusentals människor har dött och en miljon tvingats på flykt, tänds nu hoppet om en hållbar fred.

Regeringen, de olika rebellgrupperna, Afrikanska unionen, AU, och företrädare för FN-styrkan MINUSCA uttrycker nu hopp om fred i Centralafrikanska republiken. Efter tio dagars förhandlingar i Sudans huvudstad Khartoum enades i lördags parterna om ett fredsavtal. Undertecknandet ska ske nu på onsdag i huvudstaden Bangui.

Villkoren i fredsavtalet är ännu inte kända, men förhandlingarna ska ha kretsat kring maktfördelning och så kallad övergångsrättvisa – hur landet ska nå upprättelse, rättvisa och försoning.

Landet, ett av världens fattigaste, har skakats av våldsamheter sedan 2013 då den i huvudsak muslimska rebellgruppen Séléka tog kontroll över huvudstaden och tvingade bort den kristna presidenten François Bozizé. Den i huvudsak kristna rebellgruppen anti-Balaka slog tillbaka.

Civilbefolkningen, präster och andra religiösa ledare har kommit under direkt attack från alla sidor i konflikten. FN har flera gånger varnat för risken för folkmord. Två mål pågår just nu i den internationella brottsmålsdomstolen gällande krigsbrott.

Den tidigare kolonialmakten Frankrike intervenerade på ett FN-mandat år 2014 och återtog kontrollen över huvudstaden. Därefter etablerades den fredsbevarande FN-styrkan MINUSCA, som förutom ett mandat att skydda civilbefolkningen också har fått ett mandat från FN:s säkerhetsråd att vid behov intervenera militärt, vilket är tämligen nytt i FN-historien och även finns för trupperna i Kongo-Kinshasa och i Mali.

FN-truppen i landet blev även indragen i en skandal där soldater ska ha utnyttjat barn sexuellt, vilket avslöjades av den svenske diplomaten och visselblåsaren Anders Kompass. Avslöjadet skakade FN-systemet i grunden.

Runt en miljon människor har flytt sina hem under konflikten. Nära 3 miljoner – 63 procent av befolkningen – är i akut behov av humanitärt stöd.

Mikael Färnbo