Go to main navigation
ECjOMeiWsAA2TAo.jpeg

Är det rättvist att jämföra engagemanget kring när Notre Dame brann, med bränderna i Amazonas? Det tycker många som nu är upprörda på Twitter och i desperation även ber Greta Thunberg att göra något.

Foto: Twitter

nyhet

Ilska över tystnaden om bränderna i Amazonas – jämför med Notre Dame

Bränderna i Amazonas har rasat i tre veckor utan större uppmärksamhet – vilket väckt ilska och frustration på sociala medier. Under hashtagen #PrayForAmazonas jämför nu många tystnaden med de enorma reaktionerna branden i Notre Dame väckte.

En våg av frustration, ilska, hjälplöshet och sorg sprider sig på sociala medier under bilder på de bränder som rasar i regnskogen i Amazonas.

Under hashtagen #PrayForAmazonas uttrycker tusentals människor världen över sin frustration över världens selektiva engagemang. Amazonas har brunnit i tre veckor men det var först i går som nyheten fick stor spridning. Många jämför med det stora och omedelbara engagemang som branden i Notre Dame i Paris väckte. Då var var världens miljardärer snabba att sluta upp.

I desperation vädjar nu mängder av följare på klimataktivisten Greta Thunbergs instagramkonto om hjälp med att uppmärksamma bränderna i Amazonas.

Röken drog in över miljonstaden

Trots att bränderna har rasat i tre veckor var det först i går när röken drog in över miljonstaden São Paulo, flera hundra mil bort, som nyheten uppmärksammades stort i världens medier.

Brinner i Sibirien och Amazonas samtidigt

Samtidigt som Amazonas brinner har det också rasat enorma bränder i Sibirien under sommaren. EU:s satellitprogram Copernicus har publicerat bilder över både skalan på bränderna i Sibirien och en karta som visar hur eldröken från Amazonas sprider sig ut mot Brasiliens kust mot Atlanten. Röken täcker nu nästan halva landet och sträcker sig också över grannländerna Peru, Bolivia och Paraguay.

Forskare vid det brasilianska rymdinstitutet INPE har under året noterat 71 497 bränder i Amazonas vilket är en ökning med 80 procent sedan förra året. Enligt forskarna har de flesta bränder startat längs den jordbruksfront som äter upp regnskogen söderifrån.

”Vi har sett att de kommuner där bränderna är som vanligast också är de kommuner som har drabbats mest av skövlingen”, skriver forskarna.

Brasiliens president, den högerradikala Jair Bolsonaro, har på senare tid lyft regleringar och gjort det lättare att avverka skogen. Skogsskövlingen har också nästan fördubblats sedan förra året.

Bolsonaro skyller på miljöaktivieter

Enligt presidenten är det inte skövlingen som ligger bakom bränderna. Han har istället lanserat en konspirationsteori som går ut på att miljöorganisationerna själva har anlagt bränderna för att locka till sig mer ekonomiskt stöd.

– När det gäller bränderna i Amazonas kan de ha förstärkts av miljöorganisationer för att tjäna pengar. De vill ställa till med problem för Brasilien, säger Jair Bolsonaro till nyhetssajten G1.

Han menar att miljöorganisationerna försöker brännmärka honom.

– Dessa kriminella bränder kan ha anlagts för att skada min person och min regering. Vad vi upplever just nu är ett krig, säger presidenten.

Många har reagerat med ilska och uppgiventhet över Bolsonaros uttalande. EU-parlamentarikern och Brexit-förhandlaren Guy Verhofstadt har bland annat kallat anklagelsen mot miljöorganisationerna för ”skamlig”.

Världens farligaste land för miljöaktivister

Många kopplar Bolsonaros starka stöd för jordbrukare och gruvnäringen – samt krigiska retorik mot miljöaktivister och ursprungsbefolkning – till det ökade våldet mot dessa grupper. Så sent som juli mördades en av ledarna för urprungsbefolkningen Wajapi av företrädare för ett gruvbolag.

Brasilien rankas som världens farligaste land för miljöaktivister av organisationen Global Witness. I dag demonstrerar företrädare för ursprungsbefolkningen i Amazonas inuti den brasilianska kongressen.

Mikael Färnbo