Go to main navigation
Ivanka Trump

Det är USA:s regering som av tradition utser chefen för Världsbanksgruppen och Ivanka Trump ska vara aktiv i rekryteringen.

Foto: Wikimedia Commons

NYheter

Ivanka Trump ska hitta nästa chef för Världsbanksgruppen

Världsbankgruppens chef, amerikanen Jim Yong Kim, har oväntat avgått, före sin mandatperiod utgått. Aktiv i jakten på ny chef blir Ivanka Trump.

USA:s regering utser, av tradition, chefen för Världsbanksgruppen. Amerikanen Jim Yong Kim utsågs av Barack Obama 2012 och skulle suttit en andra mandatperiod fram till 2022. Han lämnar nu världens mest inflytelserika organ för att lyfta infrastruktur i utvecklingsländer för att istället börja på ett privat företag, som också arbetar med infrastruktur i utvecklingsländer. Enligt Reuters har Jim Yong Kim slutat självmant och inte efter påtryckningar från Donald Trumps regering.

”Jag väljer en väg där jag kan ha mest inflytande på den globala utvecklingen med klimatförändringar och underskott på växande marknader”, säger han.

Mihir Sharma, kolumnist på Bloomberg Opinion, tror att Jim Yong Kim har rätt och menar att Världsbanken visat stor ineffektivitet när det gäller att mobilisera fonder för de fattigaste länderna. Å andra sidan, skriver han, är USA inte intresserade av att öka på de multilaterala institutionerna, till skillnad från Kina, som satsar på de institutioner de dominerar som Asian Infrastructure and Investment Bank.

Vita husets talesperson, Jessica Ditto, har dementerat rykten som florerat om att Ivanka Trump kan bli nästa chef. Däremot ska hon bistå i jakten på ny chef, och hennes nära relationer med Världsbankgruppen ges som en orsak. 2017 arbetade Ivanka Trump med Världsbanksgruppen för att starta en fond för kvinnligt entreprenörskap. Enligt Financial Times gick Världsbanken in som rådgivare för USA:s president Donald Trumps infrastruktursatsningar 2017.

Ett av världens största biståndsorgan

Men USA har inte ensamt veto i att utse den nya chefen utan bankens styrelse kommer att avgöra utifrån de förslag som läggs fram. 

Den före detta amerikanska FN-ambassadören Nikki Haley kan vara en tänkbar kandidat, liksom Mark Green, chefen för amerikanska Sida, USAID, eller David Malpas, från USA:s finansdepartement, enligt Financial Times.

Tills dess är Kristalina Georgieva, verkställande direktör på Världsbanken, nu tillförordnad chef. Hon har tidigare varit minister i Bulgarien och EU-kommissionär.

Världsbanksgruppen är ett av världens största biståndsorgan, en multilateral utvecklingsinstitution som ägs av mer än 180 medlemsländer. Den startades 1940 för att stötta återuppbyggnaden av Europa efter andra världskriget.

Världsbanksgruppen är en viktig partner för svenskt utvecklingssamarbete och har som övergripande mål att utrota extrem fattigdom och främja att delat välstånd ska bidra till genomförandet av 2030-Agendan och de övriga ramverken för utveckling och klimat som världen kommit överens,om  som Addis Abeba Action Agenda och Parisavtalet om klimat.

Enligt data från Världsbanken sjönk andelen fattiga som lever på under 1,99 USD ytterligare mellan 2013-2015, och ligger nu på tio procent.

 

Ylva Bergman