Go to main navigation
Erick Kabendera.jpg

Den kända journalisten Erick Kabendera fördes bort av civilklädda män och riskerar en utredning som kan ta år. Amnesty, Human Rights Watch med flera kräver att han släpps fri.

Foto: REUTERS/Emmanuel Herman

NYHET

Känd journalist häktad i Tanzania – "en travesti på rättvisa"

Erick Kabendera, en av Tanzanias främsta journalister, sitter sedan juli 2019 häktad i väntan på en utredning – som kan ta flera år.
– Han är övertygad om att han häktats på grund av sitt arbete som journalist, berättar Onesmo Olengurumwa, koordinator för organisationen Human Rights Defenders Coalition.

Den 19 augusti togs ärendet upp för andra gången i domstolen. Åklagaren meddelade domstolen att polisen inte är klar med utredningen och därefter fick Erick återvända till Segerea, ett ökänt fängelse i Dar es Salaam.

Amnesty International kallar anklagelserna för en travesti på rättvisa och att de är politiskt motiverade. Människorättsorganisationer, journalister, advokater, tidskrifter och ambassader från en rad olika länder kräver att Erick Kabendera ska släppas fri.

 

– Vi anser att polisen måste först göra en ordentlig utredning som en domstol kan ta del av innan en person häktas, fortsätter Onesmo Olengurumwa.

Fördes bort med våld

Erick Kabendera har arbetat för en rad välkända publikationer som The Economist, The Guardian och ett flertal av de främsta regionala tidskrifterna i Afrika. Erick har också deltagit i ett antal evenemang om yttrandefrihet som svenska ambassaden i Dar es Salaam anordnat. Förra året höll han samtal med ambassaden om ett projekt för en bok om undersökande journalistik i Tanzania.

”Vi är bekymrade över den negativa utvecklingen vad gäller press- och yttrandefrihet i Tanzania. Vi följer ärendet Kabendera noga. Det är viktigt att rättsstatens principer respekteras”, meddelar svenska ambassaden per epost.

Det var på eftermiddagen 29 juli när Erick Kabendera, såg via sina  via CCTV-kameror en grupp civilklädda män utanför hans hem. Med anledning av vad som hänt hans kollega, Azory Gwanda , blev han orolig och kontaktade grannar och vänner för att berätta vad som pågick. Strax därefter stängdes hans mobilnummer av.

Läs mer om Azory Gwanda: granskade olösta mord på civila och blev bortförd.

De okända männen krävde att få komma in i huset och Erick släppte in männen samtidigt som han bad dem  att legitimera sig och förklara varför de var där. Männen sa att de var från polisen men vägrade identifiera sig. Med våld förde de sen bort Erick.

Anklagelserna ändras flera gånger

Ganska omgående inleddes en insats för att ta reda på vem och varför fört bort journalisten. Ett par dagar senare, under en presskonferens meddelade polischefen i Dar es Salaam att de häktat Erick Kabendera för att han inte var medborgare i Tanzania.

Men sen ändrade polisen brottsrubriceringen och hävdade att Erick ska begått cyberbrott och uppror mot staten. Anledningen ska ha varit hans journalistiska arbeten med främst utländska tidningar.

Därefter fann polisen skäl till att misstänka honom för att ha begått skattebrott, penningtvätt och även organiserad brottslighet. På grund av dessa mycket allvarliga brottsrubriceringarna kan inte släppas mot borgen.

 

Erick Kabendera till höger med Onesmo Olengurumwa från HRDC i Kisutu domstol i Dar es Salaam. Foto: Privat

Eftersom Erick Kabendera hålls misstänkt för penningtvätt, skattebrott och organiserad brottslighet kan polisen hålla Erick häktad fram till dess att utredningen är klar.  Liknande anklagelsepunkter har riktats mot andra, bland annat den välrenommerade advokaten Dr Ringo Tenga. Advokaten tillsammans med en grupp affärsmän har nu suttit häktade i snart två år. Även de anklagas för skattebrott som expanderats till organiserad brottslighet. Deras fall är fortfarande under utredning.

Petter Bolme