Go to main navigation
kollage_rightlivelihood2.jpg

Greta Thunberg, Gui Hunamei, Aminatou Haidar, Davi Kopenawa - fyra pristagare som alla kämpar för klimatet och mänskliga rättigheter

Foto: Anders Hellberg/Alexander Berth/Lena Thunberg/ Survival International

nyhet

Klimataktivister och demokratikämpar får Right Livelihood-priset 2019

Västsahariska Aminatou Haidar, klimataktivisten Greta Thunberg, urfolkskämpen för Amazonas, Davi Kopenawa och Guo Jianmei, kinesisk advokat som kämpar för kvinnors rättigheter får årets Right Livelivhood-priset, som delas ut vid en stor gala när priset fyller 40 år i november.

Fyra framstående kämpar för mänskliga rättigheter, demokrati och klimatet belönas med Right Livelihood-priset 2019, som också har kallats det alternativa nobelpriset.

Aminatou Haidar har beskrivits som Västsaharas Ghandi och hyllats för sin outtröttliga kamp för fred. I över 30 år har hon drivit en icke-våldskamp för sitt folks rättigheter. Hon tillfångatogs som 17-åring av marockansk polis och satt i hemligt fängelse i fyra år , där hon utsattes för tortyr och isolering. I dag är hon ordförande för den västsahariska organisationen Collective of Saharawi Human Rights Defenders.

– Hon har blivit en symbol för den fredliga kampen för självständighet i Afrikas sista koloni- Västsahara, säger Frida Dunger Johnsson, verksamhetsledare Emmaus Stockholm.

Aminatou Haidar får priset för ”sin orubbliga ickevåldskamp för självständighet och rättvisa åt Västsaharas folk, trots tortyr och förföljelse”.

– Det innebär ett erkännande av min ickevåldskamp, men också av det västsahariska folkets rätt till självbestämmande, säger Aminatou Haidar i ett pressmeddelande.

Läs mer om en dag i ett västsahariskt flyktingläger.

Greta delar priset med alla som agerar för att skydda planeten

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg är ytterligare en av de fyra pristagarna. Hon får priset för “att med utgångspunkt i vetenskapliga fakta inspirera till och stärka politiska krav på omedelbara åtgärder mot klimatförändringarna.”

Greta Thunberg har svarat på utmärkelsen med att hon är djupt tacksam och hedrad över priset, men att det inte är hon själv som är vinnaren:

”Jag är del av en global rörelse av skolbarn, ungdomar och vuxna i alla åldrar som har bestämt sig för att agera för att skydda vår levande planet. Jag delar mitt pris med alla dem. Right Livelihood-priset är ett enormt erkännande för Fridays For Future och klimatstrejksrörelsen. Tack så hemskt mycket."

Kämpar för kvinnors rätt i Kina

En tredje pristagare är en av Kinas mest framstående advokater, Guo Jianmei. Hon får priset “För sitt banbrytande och ihärdiga arbete med att säkra kvinnors rättigheter i Kina”.

Gui Hunamei har under sin karriär bistått tusentals kvinnor.

– Under 25 års tid har vi under svåra omständigheter försvarat kvinnors rättigheter, samt främjat demokrati och rättssäkerhet i Kina. I mitt land möter ideellt juridiskt arbete enorma utmaningar och det krävs ytterligare mod, passion och uthållighet för att klara uppgiften. Priset uppmuntrar och motiverar oss att fortsätta, säger hon.

20 års kamp för Amazonas 

En klimatkämpe från Amazonas är den fjärde pristagaren. Davi Kopenawa kommer från yanomamifolket, en respekterad ledarna bland ursprungsfolken i Brasilien, Priset får han med tillsammans med organisationen Hutukara Yanomami Association “för deras outtröttliga och modiga arbete med att skydda Amazonas skogar och biologiska mångfald, liksom ursprungsfolkens landområden och kultur.”

Dagen innan Davi Kopenawa fick priset av Right Livelihood, talade den brasilianske president Jair Bolsonaro inför FN:s generalförsamling den 24 september. Han förnekade då att världens största regnskog förstörs av bränder och anklagade istället media för att felaktiga lyfta upp bränderna i Amazonas och vänsterideologer för att ha invaderat skolor, universitet, hem – och till och med individers själar.

Uttalandet möttes av protester, bland annat från organisationen Amazone Watch som tillsammans med brasilianska urfolksledare och allierade miljöaktivister i ett brev nu ställer krav på företag som Black Rock, och politiska institutioner som EU, att trycka på Brasiliens regering för att få stopp på bränderna. Black Rock har pekas en av världens största finansiärer som drivit på avskogningen i Amazonas. Företaget har svarat att de samarbetar med sina klienter för långsiktig hållbarhet.

"Det enda sätter att få stopp på bränderna är att sätta politisk och ekonomisk press på Brasilien", skriver organisationen Amazone Watch. Avskogningen i Amazonas ökade med 88 procent i juni 2019, jämfört med samma period året innan, enligt nyhetsbyrån Reuters.

I över 20 år har Davi Kopenawa, som har även kallats ”Dalai Lama av regnskogen” protesterat och lett kampanjer för att skydda Amazonas från skövling.

– Jag är väldigt glad över det här priset. Det kommer vid precis rätt tidpunkt och visar att det finns förtroende för mig, Hutukara och alla andra som försvar vår skog och planet. Priset ger mig styrka att fortsätta försvara Amazonas själ, säger Davi Kopenawa.

Hedrar visionärer

– Med 2019 års Right Livelihood-pris hedrar vi praktiska visionärer vars ledarskap har inspirerat miljoner människor att kräva sina grundläggande rättigheter och kämpa för en hållbar värld för alla, säger Ole von Uexkull, chef på Right Livelihood-stiftelsen.

Årets pristagare mottar sina priser vid en ceremoni vid Rights Livelihoodgalan som hålls på Cirkus i december, i samband med att priset fyller 40 år. Då kommer även Edward Snowden medverka via länk. Han fick priset 2014.

Ylva Bergman