Go to main navigation
EIIdIeuWsAQkBSV.jpeg

Chiles regering meddelade på onsdagen att FN:s årliga klimattoppmöte, COP25, som var planerat att hållas i december i Chile är inställt.

Foto: Skärmdump

NYHET

Klimatmötet i Chile ställs in: "Chile kommer först"

Chile ställer in FN:s klimatmöte som var planerat i december. Mötet kommer istället att hållas i Madrid.
– Det var ett mycket svårt beslut som skapat mycket smärta, säger Chiles president Sebastián Piñera.

Chiles regering har nu meddelat att FN:s årliga klimattoppmöte, COP25, inte kommer bli av. Mötet var planerat att hållas i Chiles huvudstad Santiago i början av december. Även handelsforumet Apec, Asia-Pacific Economic Cooperation, som skulle ägt rum i november är inställt.

Orsaken uppges vara de stora protesterna som pågår i Chile.

– Vår högsta prioritering som regering är att koncentrera oss helt och hållet på att först återställa den allmäna ordningen, säkerhet för medborgarna och social fred. Chiles intressen kommer först, sa Chiles president Sebastián Piñera när beslutet offentliggjordes på onsdagen.

Sebastián Piñera betonade att Chiles prioriteringar nu handlar om att ta fram en ny social agenda och möta medborgarnas krav.

Protesterna, som började med att tunnelbaneavgifterna höjdes, har bland annat lett till att halva regeringen har fått sparken. En delegation utsänd av FN anlände i måndags för att utreda våld och övergrepp.

Läs mer: Protesterna i Chile – början på något nytt?

FN började direkt undersöka alternativa värdländer som kan arrangera COP25, det meddelade FN:s klimatchef Patricia Espinosa efter Chiles beslut. På fredagen kom beskedet att Madrid istället blir värd för mötet. En av de stora diskussionsfrågorna på twitter blev snabbt om Greta Thunberg kommer att hinna dit.

Enligt riktlinjer från FN är det egentligen dags för ett latinamerikanskt eller karibiskt land att vara värd för klimatmötet. Från början var det tänkt att hållas i Brasilien men den brasilianska regeringen drog sig ur som arrangörer. Därefter stod det mellan Costa Rica och Chile. Costa Rica drog sig sedan ur av ekonomiska skäl men meddelade att de skulle stötta Chile i genomförandet.

Läs mer: Avståndet till klimatkraven blir allt längre 

Redaktionen


Texten har uppdaterats 1 november 2019