Go to main navigation
sdltdb319c4-nh.jpg

Förstörelse efter ryska bombningar över Idlib den 14 mars. Området hålls av jihadistiska grupperingar. Syriska människorättsobservatoriet, en NGO baserad i London, uppger att 13 personer omkom i flygräderna, varav sex barn.

Foto: Muhammad HAJ KADOUR / AFP

NYHET

Kriget i Syrien nu inne på sitt nionde år

IS har krossats men strider pågår fortfarande inne i Syrien. Enligt den syriska journalisten Lina Chawaf är det fortfarande långt kvar till en fredlig lösning.

För några dagar sedan utförde Bashar al Assad-regimen en kemisk attack i Idlib i nordvästra Syrien, enligt rapporter från Vita hjälmarna och Islamic Relief– och från Lina Chawaf, journalist från Syrien som driver radiostationen Radio Rozanna med bas i Paris. 

– Situationen i Syrien var något lugnare ett tag men nu har det åter eskalerat. Regimens attack i Idlib är ännu ett bevis på regimens brutalitet. Kriget är tyvärr inte över än, säger hon.

Syriens framtid?

Hon sitter på ett tåg hem från Bryssel där hon deltagit i en FN- och EU-arrangerad konferens om Syriens framtid, den tredje sedan kriget startade. 

– Innan jag och många andra syrier åkte till konferensen hade vi ganska låga förväntningar. Vi har hört så många tal och dialoger genom åren som låter ungefär likadana. Men nu känns det som att det tändes ett litet hopp när EU meddelade att de inte kommer att samarbeta med Assadregimen framöver, berättar Lina Chawaf.

– Men generellt är många syrier, inklusive mig själv, väldigt besvikna på hur det internationella samfundet misslyckats med att stoppa det här kriget som nu varat i åtta år.

Även om det redan börjat talas om möjligheten för syriska flyktingar att återvända är Lina Chawafs bedömning att det inte är säkert än. 

– Det var också något som diskuterades på konferensen. Hur kan EU och FN i dag garantera ett värdigt och säkert återvändande? Många människor saknas till exempel ett hem att återvända till.

Läs mer: "Vår framtid är i Syrien"

På de platser där striderna har avtagit har människor sakta börjat återuppbygga sina liv. Men i ett land vars ekonomi är i botten och 80 procent av befolkningen lever i fattigdom är det något som kommer att ta tid. Stora områden saknar grundläggande infrastruktur som elektricitet och vatten.

Över elva miljoner människor är i behov av humanitärt stöd. Inför konferensen i Bryssel publicerade Oxfam och Dansk Flyktinghjälp rapporten Aid in Limbo för att uppmana regeringar och andra bidragsgivare att hjälpa syrier att återuppbygga sina liv.

Het debatt om IS-anhängare 

En stor fråga i Sverige och andra europeiska länder är IS-medlemmarna och deras familjers återvändande. Det vill säga de europeiska medborgare som åkt till Syrien för att kriga i terrororganisationen IS namn. Även i Sveriges riksdag har det varit uppe för debatt. Bland annat föreslås en internationell tribunal.

Vem bär ansvaret för dem och vad tycker syrierna själva?

– Det är en stor diskussion i hela Europa nu. Vi uppmärksammade detta i ett radioprogram och frågade våra lyssnare hur de tyckte att det skulle hanteras. Vi fick in många olika åsikter men de flesta tyckte att det var upp till europeiska länderna att ställa sina medborgare till svars. Det var också något som diskuterades i Bryssel och många syrier menar att EU behöver ta ställning i frågan, säger Lina Chawaf.

Ger syrier en röst

Radio Rozanna där Lina Chawaf arbetar har fortsatt hålla liv vid sin bevakning för att ge syrier en röst, även inifrån Syrien.

– Människor måste få veta vad som händer i Syrien.

Radiokanalens korrespondenter har med tiden blivit färre – då medarbetare dödats och skrämts till tystnad.

– Journalisterna är regimens mest irriterande fiende, säger Lina Chawaf som själv inte har haft möjlighet att återvända på flera år och som nu inte kan tänka sig att åka tillbaka till ett land där hon helt saknar förtroende för makten.

Läs mer: "Hoten har blivit fler"

Än så länge finns ingen politisk lösning i sikte.

– Jag ser ingen direkt lösning komma inom den närmsta framtiden. Att något händer inifrån Syrien eller att Ryssland skulle ändra sin position är tyvärr inte realistiskt. Jag tror det kommer ta några år till, säger Lina Chawaf.

Louise Gårdemyr