Go to main navigation
Myanmar

Ko Nyein Chan Soe, medlem i gruppen Peacock Generation, greps för sitt uppträdande i samband med det burmesiska nyåret när han skojade om militären i en satirisk show. Ko Nyein Chan Soe har skickats till det ökända Insein-fängelset i Yangon.

Foto: Steve Tickner

NYHET

Satiriker i fängelse: yttrandefriheten krymper i Myanmar

Aung San Suu Kyi har nu suttit tre år vid makten, men oliktänkande har inte fått det mindre tufft. Nyligen har gripandet av satiriker, filmmakare och aktivister spätt på oron i civilsamhället.

Under våren har flera regimkritiker gripits i Myanmar. I samband med firandet av det burmesiska nyåret i april greps fyra personer som uppträtt med en poesiföreställning. Traditionen, kallad thangyat, är en slags satirisk poetry slam med rötter i 1800-talet och var bannlyst under stora delar av militärdiktaturen i landet.

De gripna tillhör showgruppen Peacock Generation Thangyat och hade uppträtt iklädda militäruniformer och skämtat om armén som fortfarande dominerar landets politik och ekonomi. De fyra har senare släppts men står åtalade under Myanmars repressiva telekommunikationslag som regeringen använt flitigt för att tysta journalister och kritiker.

Lever i rädsla

Min Thway Thit, medlem i en annan satirgrupp som också kritiserade militären under nyårsfirandet, säger till OmVärlden att yttrandefriheten i Myanmar är allvarligt inskränkt just nu.

– Det är inte ett gott tecken när allmänheten håller tyst i viktiga frågor som rör militären eller religion. På ytan har vi demokrati, det vill säga att vi har val vart femte år, men den bittra sanningen är att vi lever förtryckta av rädsla, med orättvisor och övergrepp från militären, säger han.

Läs mer: militären anklagas för nya krigsbrott i Rakhine

Samma vecka som de fyra satirikerna greps häktades även filmmakaren Min Htin Ko Ko Gyi, anklagad för att ha ”förolämpat och förtalat armén” i ett Facebook-inlägg. Han sitter fortfarande häktad.

Förvärrat förtryck

Runt 2010 började Myanmar öppnas för omvärlden och man lättade på mycket av den censur som tidigare funnits. Under några år upplevde både medier och civilsamhälle ett ökat utrymme att verka, och yttrande- och mediefriheten är i dag större än under militärjuntans styre. Men de senaste två åren har det skett en tydlig försämring.

– Det beror på både den civila regeringen och militären. De senaste månaderna är det framför allt militären, och inte regeringen, som har använt de otydliga lagar som finns för att åtala personer som de inte gillar, säger Johan Hallenborg, chef för Sveriges sektionskansli i Yangon.

Läs mer: Myanmar behöver ett generationsskifte i politiken

Självcensur och ökad rädsla

Hallenborg säger att Sverige noga följer de ovannämnda fallen och flera gånger närvarat under rättegången mot Min Htin Ko Ko Gyi.

Enligt Human Rights Watch ökade antalet gripanden och åtal mot personer som kritiserat regeringen eller militären under 2018. En FN-rapport från ifjol konstaterar att det blivit ”omöjligt för journalister att göra sitt jobb utan rädsla”.

– Inskränkningarna i yttrande- och pressfriheten är allvarliga och oacceptabla. De leder till ökad självcensur och ökad rädsla, och vi vet att journalister har slutat sitt arbete som ett resultat av detta. Militärens agerande de senaste månaderna ska troligen ses i ljuset av nästa års val. Genom att öka trycket och missnöjet med regeringen hoppas man på att kunna fälla den i nästa val, säger Johan Hallenborg.

Journalister släppta

Till mångas förvåning släpptes dock journalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo i början av maj i en större fångamnesti, efter 511 dagar i fängelse. Journalisterna greps när de undersökte militärens roll i en massaker på rohingyamuslimer i Rakhinestaten under 2017.

Journalisternas frigivning gladde många, men samtidigt påpekar aktivister att det fortfarande sitter 138 politiska fångar i Myanmars fängelser och att ytterligare 198 väntar på rättegång.

Just nu står även en av redaktörerna för tidningen The Irrawaddy, U Ye Ni, åtalad av militären för tidningens bevakning av den väpnade konflikten i Rakhinestaten. Och den 15 maj greps en reporter i Mandalay när han bevakade en demonstration.

Axel Kronholm