Go to main navigation
Protesters take part in a rally after police raided a night club in Abuja, Nigeria May 4, 2019. Picture taken May 4, 2019. REUTERS/Abraham Achirga https://app.tt.se/bildobjekt/image/sdlcZhObCFBKtQ

Protester efter att polisen gjort nedslag mot en nattklubb i Abuja, Nigeria. Flera unga kvinnor har upplevt det som brottsligt att vara ung kvinna - nu vill de de se förändring.

Foto: REUTERS/Abraham Achirga

NYHET

“Brottsligt att vara ung kvinna i Nigeria”

Flera kvinnor har våldtagits och trakasserats av poliser som anklagat dem för att vara prostituerade. Nu rasar kvinnoroganisationer i Nigeria mot hur de behandlas och kräver förändring.

Flera unga kvinnor i Nigerias huvudstad Abuja berättar att de trakasserats eller våldtagits av polisen den senaste månaden. Polisen ska ha gjort tillslag mot nattklubbar, hotell och barer och dragit ut ett dussintal kvinnor på gatorna som sedan anklagats  för prostitution, något som är olagligt i Nigeria, och utsatts för allvarliga sexuella övergrepp.

En 25-årig kvinna beskriver det som att ”det är ett brott att vara en ung kvinna i Nigeria”. Hon greps när hon promenerade hem den 26 april. 

– Klockan var runt 10 på kvällen, jag var på väg hem. Polisen grep mig på gatan för att ”vara ute sent”, säger hon till AFP

De krävde sedan att hon skulle betala 4000 naira (ungefär 11 dollar) vilket hon inte hade på sig. Då tog de fyra poliserna kvinnan till en buske bakom en byggnad. Tre av de manliga poliserna höll fast henne medan den fjärde våldtog henne.

– Jag var där när kvinnorna kom till stationen, de skrek och några blödde. En kvinna som hade en två månader gammal bebis fick inte amma förrän en kvinnlig polis ingrep, säger advokaten och aktvisten Martin Obono som var på plats i ett annat ärende på Utako polisstation i Abuja den 26 april.

Några av kvinnorna som greps släpptes samma kväll, en del efter att ha betalat polisen. En dryg månad senare, måndagen den 6 maj, fick knappt 30 kvinnor fängelsestraff på en månad och böter på 3000 naira, i vissa fall utan jurdiskt ombud.

Polisens nedslag har orsakat vrede på sociala medier och i lokala medier i Nigeria. I ett öppet brev har 72 kvinnorättsorganisationer gått samman och fördömt polisens razzior I Abuja. De kräver att regeringen utreder händelserna. Det har även förekommit protestaktioner i Abuja.

– Kvinnor som går på gatan i korta kjolar anklagas för prosituterade utan belägg, sa Marcelle Umar från organisationen Coalition to End Rape till Reuters.

Olika hashtags har uppkommit i sociala medier, precis som under #metoo-rörelsen. I Nigeria används nu #SayHerNameNigeria och #AbujaPoliceRaidonWomen för att uppmärksamma vad som pågår.

En talesperson för polisen i Abuja sa till AFP att han inte kommer kunna kommentera polisens agerande ”förrän nästa månad”.

Det är inte första gången som polisen i Nigeria är inblandade i räder där kvinnor anklagas och utnyttjas. 2017 dömde ECOWAS Nigerias regering skyldiga att betala skadestånd till tre kvinnor som blivit felaktigt gripna av samma polisenhet som nu utför razzior i Abuja.

Louise Gårdemyr