Go to main navigation
FEB32958-AEA1-4306-9851-B5ABACC639BB_cx0_cy8_cw0_w1200_r1_s-1-1000x500.jpg

År 2017 anordnades arabvärldens första Pride i Libanons huvudstad Beirut. År 2018 stoppades dock eventet av polisen.

Foto: hornet.com

NYHET

Libanesisk domstol: homosexualitet strider inte mot naturen

En militärdomstol i Libanon har slagit fast att homosexuella handlingar inte strider mot den lag som förbjuder ”onaturligt samlag”. Domslutet är banbrytande i en region där homosexuella har få rättigheter.

En militärdomstol i Libanon friade tidigare i år fyra militärer som stod åtalade under en kritiserad lag som straffar så kallat ”onaturligt samlag” med upp till ett års fängelse. Enligt domaren kan homosexuella handlingar inte anses straffbara eftersom lagen inte definierar vad som är naturligt och inte. 

Domslutet är banbrytande i en region där hbtq-personer regelmässigt förföljs och där homosexuella handlingar kan medföra dödsstraff i länder som Saudiarabien, Jemen och Iran.

"Förutfattade meningar"

Civilsamhället i Libanon har länge fört en juridisk och social kamp mot lagen. En grupp advokater från en organisation kallad Legal Agenda har arbetat med att utmana domstolarnas regelmässiga tolkning att homosexualitet är emot naturen. 

– Många domare har tolkat lagen som att den handlar om sex mellan människor med samma biologiska kön. Men det bygger endast på deras egna förutfattade meningar om vad som är naturligt eller onaturligt sex. Den uppfattningen håller nu på att förändras, säger Yomna Makhlouf på Legal Agenda.

Den här typen av moralistiska lagar saknar objektiv grund och kommer alltid handla om domarnas egna moralistiska uppfattningar, menar hon.

– Förutom att lagen slår direkt mot hbtq-samhället är den mycket farlig och kan användas för att ge legitimitet åt staten att lägga sig i väldigt privata detaljer av folks liv. När en domare ska tolka den här lagen måste domaren gå igenom varje sexuell akt i detalj och bedöma huruvida han anser att det är naturligt eller inte, säger hon.

Flera domar

Den senaste domen från militärdomstolen följer på flera liknande civila domar de senaste åren. I alla fallen har domarna på ett eller annat sätt menat att homosexualitet inte kan betraktas som onaturligt. 

– Första domen år 2009 argumenterade domaren för att allt som är en produkt av mänskligheten per definition inte kan vara emot naturen. Andra domare har menat att det inte finns lagstöd att diskriminera mot genus eller sexuella preferenser. I ett domslut underkände domaren målet eftersom homosexualitet inte är sjukdomsklassat enligt WHO-standard. En annan domare har hävdat att vad som verkligen är emot naturen är att tvinga folk att förtrycka sin egen sexualitet. Dessa fall är positiva, men fortfarande undantag tyvärr, säger Yomna Makhlouf.

Från franska kolonialtiden

Enligt Tarek Zeidan på den libanesiska hbtq-organisationen Helem har en del religiösa ledare i Libanon argumenterat för att gayrättigheter har importerats från väst. 

– Men vad som importerats är i själva verket den här lagen som kommer från den franska kolonialtiden. Homosexualitet blev faktiskt avkriminaliserat under det Ottomanska riket. Så fransmännen tog oss faktiskt i en annan riktning där, säger han.

I praktiken används lagen ofta som en förevändning för polisen och säkerhetstjänsten att trakassera hbtq-personer, menar han.

– Det är oerhört svårt att bevisa att en viss sexuell handling har ägt rum och det är sällan polisen arresterar någon på bar gärning så att säga. De flesta arresteras bara på grund av hur de är klädda eller på grund av polisens fördomar. De flesta som drabbas är transpersoner, särskilt transkvinnor. Många är flyktingar och migrantarbetare. I grunden handlar det om människor utan makt i samhället, sgäer han.

Många övergrepp på lokal nivå

Hbtq-personer löper hela tiden risken att tas in på polisstationer, bli olagligt utfrågade och tvingas visa upp alla sina kontakter och konversationer i sina telefoner så att utredarna kan kartlägga deras ”kriminella” aktiviteter.

– Sen gäller det oftast att tvinga dem, antingen genom fysiska eller psykiska övergrepp, att skriva på ett papper där de erkänner att de är homosexuella. Det är oftast det pappret som presenteras som bevis för domaren, säger han.

Alla fall som har att göra med den aktuella lagen ska egentligen hanteras av en speciell enhet för moralfrågor inom säkerhetstjänsten. Efter åratal av påtryckningar från civilsamhället har förhållandena där blivit bättre och mer rättssäkra för hbtq-personer. Men flertalet av övergreppen sker fortfarande på lokal nivå. 

– Hbtq-personer arresteras över hela landet och blir inte skickade till den speciella enheten. De lider istället i händerna på poliser och medborgargarde-liknande grupper, säger Tarek Zeidan. 

Brottsoffer blir själva häktade

Så trots att flera, både militära och civila, domstolar nu tolkar lagen mer progressivt så har det inte förändrat hur polis och säkerhetstjänst runt om i landet behandlar hbtq-personer, menar han. Resultatet är att en redan marginaliserad grupp blir ännu mer marginaliserad. 

– Jag tror transkvinnors erfarenheter i Libanon verkligen understryker problemen med den här lagen. Vi har haft många fall av transkvinnor som gått till polisen för att anmäla ett rån, eller till och vittna om ett annat brott, och som sedan blivit häktade i veckor endast på grund av att de är transkvinnor, säger han.

Men trots allt är Tarek Zeidan optimistisk inför framtiden. Den senaste studien från 2015 som mäter libanesers attityder gentemot hbtq-personer visade att 37 procent tyckte att homosexualitet bör accepteras av samhället. Det är en ökning från 18 procent endast fyra år tidigare. 

– Jag är optimistisk mot vart utvecklingen är på väg. Folks attityder förändras snabbt, säger han.

Mikael Färnbo