Go to main navigation
lönelistereaktion.jpg

Det var upprört i kommentarsfälten när OmVärlden publicerade årets lönelista över vad cheferna i biståndsbranschen tjänar.

Foto: OmVärlden

NYHET

"Fy sjutton!" Starka reaktioner på topplöner inom biståndet

OmVärldens kartläggning av löner i biståndsbranschen har rört upp starka känslor.

– Det här gör mig så arg att jag kokar, skriver en läsare.

Pasi Hellman, vd för Nordiska utvecklingsfonden, slog i år nytt lönerekord i OmVärldens årliga kartläggning av biståndsbranschen, med en lön på cirka 218 000 kronor i månaden.

Efter Hellman på listan finns cheferna för Swedfund och Idea, med 156 000 respektive 149 300 kronor i månaden.

Se hela listan över biståndschefernas löner här

Siffrorna har lett till starka reaktioner från läsare som förfasas över de höga summorna. "Det här gör mig så arg att jag kokar, all denna maktfullkomliga girighet och "ta för sig"-mentalitet överallt", skriver en läsare.

"Men finns det inget tak på någonting" undrar en annan läsare bestört. Flera konstaterar också att Pasi Hellmans månadslön motsvarar en årslön för många människor.

Givandet påverkas

De flesta organisationer i toppen på listan är skattefinansierade, men på nionde plats finns Världsnaturfonden som till största del finansieras av insamlade medel från privatpersoner och allmänhet. Dess chef, Håkan Wirtén, har en månadslön på 102 000 kronor. Några placeringar under honom finns Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda korset, med 95 000 kronor i månaden.

Att just dessa organisationer betalar ut relativt höga löner verkar uppröra läsarna särskilt. Flera skriver att de väljer vilka organisationer de stödjer med bidrag utifrån vilka löner som dess chefer och anställda har.

För de organisationer som har mer modesta löner kan topplönerna riskera att skada förtroendet för branschen som helhet. I lönelistan har ungefär hälften av cheferna en månadslön på under 70 000 kronor i månaden.

Axel Kronholm