Go to main navigation
Metoo intro.png

Metoo-rörelsen har påverkat miljontals kvinnors liv och växer fortfarande på många platser i världen.

NYHET

#Metoo två år - så går det i världen

Metoo-rörelsen i Europa och USA har fått stor medial uppmärksamhet sedan de första uppropen under hösten 2017.  Men hur har det sett ut i resten av världen? OmVärlden har intervjuat pionjärer och aktivister i metoo-rörelsen i olika delar av världen.

Svallvågorna efter metoo sveper över världen. Harvey Weinstein, kulturprofilen Jean-Claude Arnault är några av de män med makt som åtalats och fått fängelsestraff. Andra, som den biträdande utrikesminister i Indien, M.J.Akbar, avgick från sin post men förnekar kraftigt alla anklagelser.

I många delar av världen så har ord och berättelser om sexuella övergrepp för första gången tagits seriöst.

– Att höra att andra varit med om samma sak gör att man känner sig mindre ensam och att rörelsen växer, säger Erika Sabina, som var en av grundarna till metoorörelsen i Mexiko.

Metoo-rörelsen startades av Tarana Burke redan år 2007 men populariserades av den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano genom sin tweet ”Om du har upplevt sexuella trakasserier eller övergrepp skriv ’me too’ som svar på denna tweet”.

Tarana Burke har under mer än tio år arbetat för unga svarta kvinnors rättigheter och var först med att säga me too. Foto: Shutterstock

Miljontals människor följde Milanos uppmaning vilket lett till både revolutionerande förändringar i samtalsklimatet om sexuella övergrepp i vissa delar av världen och en besvikelse över handfallenheten i andra. Uthängningar av hollywoodprofiler och andra kändisar som misstänkts för sexuella övertramp har spridits via medier, men uthängningarna har också kritisterats för att gå på rykten och i några fall lett till att oskyldiga individer fått en stämpel som är svår att tvätta bort. Tusentals relaterade hashtags, som #tystnadtagning i teatervärlden i Sverige och #MeTooAcadémicos i Mexiko har skapats världen över där människor tar upp arbetsspecifika eller lokala utmaningar kring sexuellt våld.

Kallade Weinsteins offer för horor

I Europa var reaktionerna på metoo splittrade. De skandinaviska länderna samt Spanien och Tyskland omfamnade rörelsen medan motsvarigheten #BalanceTonPorc i Frankrike dog lika snabbt som det blossade upp. I Grekland fick rörelsen ett minst sagt ljummet mottagande. I Italien blev Asia Argento, som var först av åttio kvinnor att anklaga Harvey Weinstein för sexuella trakasserier, enligt henne själv tvungen att lämna landet efter trakasserier och skambeläggning i media. I Ryssland så kallade Leonold Slutskij, Putins talesperson, Weinsteins offer för horor. Slutskij blev på grund av detta senare utredd av en etikkommitté men friades.

I flera länder är kvinnor fortfarande för rädda för konsekvenserna att öppet tala om problemet med sexuella övergrepp. Kampanjen gjorde ett minimalt intryck i stora delar av Asien, bland annat Kina, Japan och Sydkorea medan det i Indien blev desto större. Uppmärksammade fall av gruppvåldtäkter har tillsammans med metoo-rörelsen i Indien, lett till att kvinnor vägrar vika sig, och börjar ta mer plats i det offentliga rummet.

Dokumentär om R-Kelly ledde till metoo-uppror i Etiopien

Kampanjer som existerat innan metoo, såsom Argentinas #niunamenos (inga fler) mot våld mot kvinnor och Senegals #Nopiwouma (Jag tänker inte hålla tyst) mot genusbaserat våld har i dessa länder gjort större avtryck än #metoo. Metoo-rörelsen har dock under det senaste året börjat synas allt mer  i delar av Afrika och Latinamerika. I Etiopien så har en metoo-kampanj växt i samband med att dokumentären om R-Kelly kom ut och i Mexiko så blomstrade kampanjen upp under våren 2019 inom medie-och kulturvärlden. I Sydafrika, där mord och våldtäkter på kvinnor nu nått nya rekordnivåer, slog aldrig metoo igenom fullt ut. I stället har hundratusentals kvinnor samlats i kampen mot det sexuella våldet under andra slagord, som till exempel #AmINext, i kampen mot det sexuella våldet.

Mellanösterns metoo

Metoo har även synts i vissa delar av mellanöstern. I Libyen, ett land där en fjärdedel av landets kvinnor blivit utsatta för sexuella trakasserier har hashtags som #meshbasita (inte okej) och #notyourashta cirkulerat på sociala medier. I Palestina har det funnits en viss spridning av metoo men på sista tiden har fokus snarare legat på kampanjer mot hedersvåld som #israaghrayeb, efter att kvinnan med samma namn mördades av släktingar den 10:e augusti. I Irak har metoo knappt tagit någon plats alls i sociala medier, istället har det funnits en växande #Iamsociety kampanj som syftar till att förstärka kvinnors rätt att ta plats i samhället. I Egypten så blev mänskliga rättighets-aktivisten Amal Fathy arresterad och fängslad i 141 dagar för att ha postat en video som fördömer sexuellt våld och kritiserar regeringen för att inte göra tillräckligt för kvinnor i samband med metoo i maj 2018

Omvärlden gör under veckan nedslag i Etiopien, Sydafrika, Mexiko, Indien och Iran för att undersöka vad metoo och andra kampanjer för kvinnors rättigheter har inneburit på dessa platser. Dessutom så granskar vi hur det sett ut i FN samt olika biståndsorganisationer (#aidtoo) under metoo-åren. 

 

Här kan man se hur metoo-kampanjen spridit sig i världen. Google skapade förra våren "Me Too Rising" – en visualisering av den globala metoo-rörelsen. Mellan 2017 och 2018 sökte google-användeare efter #metoo i världens samtliga 195 länder.

Sofie Axelsson