Go to main navigation
sudan-Alaa-Salah.jpg

En bild på den 22-åriga arkitektstudenten Alaa Salah som leder en talkör som taktfast ropar "revolution" från ett biltak har spridit sig viralt i sociala medier och blivit ikonisk för den proteströrelse i Sudan som lett till president Omar al-Bashirs fall.

Foto: Lana Haroun / Via Twitter: @lana_hago

nyhet

Kvinnorna som fick en av världens mest seglivade diktatorer på fall

Sudans president Omar al-Bashir har avsatts av militären efter månadslånga demonstrationer. Nu hyllas de kvinnor som varit drivande i proteströrelsen.

Efter 30 år vid makten och efter månadslånga protester i huvudstaden Khartoum är president Omar al-Bashir era vid makten över. Det innebär slutet för en av världens mest seglivade och brutala diktatorer. Bashir är bland annat internationellt efterlyst för folkmord och krigsförbrytelser i Darfur, en konflikt som enligt FN krävt 300 000 människors liv och drivit två miljoner människor på flykt.

De senaste månadernas fredliga protester har mötts av, vad Human Rights Watch beskriver som, "extremt våld och chockerande övergrepp". Runt ett hundratal demonstranter har dödats, däribland barn. Den senare veckan har sittprotester blivit attackerade av Bashir-lojala miliser med minst 26 dödsoffer. Militärer har dock delvis lyckats skydda demonstranterna.

Under protesternas gång har tusentals arresterats, sociala medier som Facebook, Whatsapp och Twitter har blockerats och journalister och traditionella medier har brutalt attackerats. I februari utlystes ett landsomfattande undantagstillstånd. Men ingenting har lyckats stoppa protesterna.

De som dödats förevigas i konst

Runt om i huvudstaden Khartoum, på fasaderna till de dödade demonstranternas hus, har den kvinnliga gatukonstnären Assil Diab målat deras porträtt.

Läs OmVärldens reportage om Assils målningar

 Gatukonstnären Assil Diab gör ett porträtt av Saleh Abdelwahab Saleh som dödats i demonstrationerna i Sudan.

I sociala och traditionella medier lyfts nu hur sudanesiska kvinnor har varit drivande i den proteströrelse som lett till Bashirs fall. Bilder och filmer på en kvinna som leder en talkör av demonstranter som taktfast ropar "revolution" har spridits viralt. Kvinnan har identifierats som den 22-åriga arkitektstudenten Alaa Salah och har intervjuats av bland annat The Guardian.

 

Hon säger att hon inte kommer från någon politisk bakgrund men har deltagit i protesterna för ett bättre Sudan.

– Vårt lands intresse står över alla politiska partier eller sekteristiska skillnader, säger hon.

Alaa Salahs mamma är modedesigner och arbetar med den traditionella klädedräkten tobe som hon bär på bilderna. Klädedräkten har, under de månader som protesterna pågått, kommit att bli en symbol för kvinnlig styrka.

– Toben har en styrka och påminner oss om Kandakas, säger Salah.

Kandakas var drottningar i det nubiska kungadömet Kush som styrde stora delar av nuvarande Sudan för mer än 3 000 år sedan.

I en tråd på Twitter, som blivit vitt spridd, förklarar den interreligiösa utbildaren Hind Makki symbolismen i Salahs klädval. Hon skriver bland annat att den vita toben representerar självständiga kvinnor med arbeten såväl i staden som på landsbygden – och är samtidigt en hyllning till alla de kvinnor som på 60, 70 och 80-talet marscherade mot tidigare despoter.

En övergångsregering bestående av militärer har sträckt ut en hand till proteströrelsen och hälsat att de kommer "sitta med demonstranterna" och lyssna på vad de har att säga. Enligt den tidigare försvarsministern Ahmed Awad Ibn Auf, som leder övergångsregeringen, kommer val att hållas om två år. Uttalandet har förkastats av demonstranterna som trotsar utegångsförbudet och fortsätter demonstrera för omedelbara reformer.

Höjda priser drog igång protesterna

Gnistan som tände folkvreden kom i december, när staten höjde priset på bröd och bränsle. Protester bröt ut i staden Atbara men spred sig snabbt till andra städer i landet, däribland huvudstaden Khartoum. Protesterna tog också snabbt en politisk inriktning och demonstranterna började kräva president Omar al-Bashirs avgång.

Omar el-Bashir har suttit vid makten sedan en militärkupp 1989 och är en av de mest långlivade diktatorerna i världen. 

Mikael Färnbo


Texten har uppdaterats 12/4 2019