Go to main navigation
Mara Phones Rwanda is very proud to mark the momentous occasion of the
grand opening of the Mara Phones Manufacturing Plant by His Excellency
President Paul Kagame, Africa's first high tech smartphone factory, in Rwanda
on 7th October 2019, at Plot No. 2166 Kigali Special Economic Zone, Ndera,
Gasbo District, Kigali.

Rwandas president Paul Kagame var med när den nya mobil-fabriken i Kigali öppnades i oktober. 

Foto: Mara Group

NYHET

Mobiler ”Made in Africa” finns nu på marknaden

Inte bara ”Made in China” längre. Egen tillverkning av smarta telefoner i Afrika är nu verklighet, två fabriker i Rwanda och Sydafrika har under hösten satt igång sin produktion.

Två smarta telefoner som både har utvecklats och producerats i Afrika har lanserats under hösten. Det är bolaget Mara Group i Rwanda som ligger bakom lanseringen. Produktionen sker dels i en fabrik i Kigali i Rwanda samt i Sydafrika, något som skapat ungefär 400 lokala jobb.

Tidigare har smarta telefoner monterats i fabriker i flera afrikanska länder, som Egypten, Etiopien, Algeriet och Sydafrika. Men dit importeras många av telefonernas komponenter.

– Vi är faktiskt de första som tillverkar, sa Maras Groups vd Ashish Thakkar till Reuters vid lanseringen där även Rwandas president Paul Kagame medverkade. 

– Vi har länge varit konsumenter men inte producenter, sa han till African Business Magazine och menar att de nya fabrikerna är ett steg i rätt riktning för hela Afrika att vara en del av världens teknologiska och digitala innovation och produktion. 

I dag använder 15 procent av rwandierna en smart telefon.

– Den smarta telefonen är inte längre en lyxvara, den blir allt mer en nödvändig del varje persons vardag, sa Paul Kagame när han fick en rundvandring på fabriken som hoppas att den nya satsningen ska ge fler rwandier tillgång till en smart telefon.

Dock är Mara Groups telefoner inte de billigaste på marknaden och de riktar sig mer till köpare som är villiga att betala mer för kvalitet. Den kostar ca 2000 kronor, att jämföra med   konkurrenten Samsung vars billigaste telefon ligger på cirka 540 kronor.

Louise Gårdemyr