Go to main navigation
Kevin Casas-Zamora, Maria Leissner

Ny chef för demokratiinstitutet Idea är Costa Ricas tidigare vice president Kevin Casas-Zamora. Han konkurrerade om det välbetalda toppjobbet med tidigare folkpartiledaren Maria Leissner.

Foto: OAS/ Eric Bridiers

nyhet

Ny chef på Idea – Leissner snuvad på toppjobbet

Den tidigare folkpartiledaren Maria Leissner blir inte ny generalsekreterare för demokratiinstituet Idea. Jobbet gick istället till costaricanen Kevin Casas-Zamora.

Som OmVärlden tidigare rapporterat var den tidigare folkpartiledaren Maria Leissner med i slutkampen om vem som skulle knipa toppjobbet som ny generalsekreterare på det Stockholmsbaserade demokratiinstitutet. Till slut stod det mellan henne och Costa Ricas tidigare vice president Kevin Casas-Zamora.

I dag står det klart att jobbet gått till Kevin Casas-Zamora.

– Må bästa man vinna. Jag är såklart besviken att jag inte blev vald men jag önskar honom all lycka till på nya jobbet, säger Maria Leissner till OmVärlden.

Enligt Maria Leissner blir en av de största utmaningarna för Idea under Kevin Casas-Zamora att upprätta det förtroende som fått sig en törn efter att en rad skandaler skakar institutet, vilket OmVärlden varit först med att rapportera om.

25 års erfarenhet

I ett pressmeddelande lyfter Idea fram att Kevin Casas-Zamora har mer än 25 års erfarenhet i demokratisk styrning som forskare, analytiker, utbildare, konsult och statstjänsteman. Han är för närvarande senior fellow på det Washington-baserade forskningscentret Inter-American Dialogue, chef på PR-firman Analitica Consulting, medlem i en statlig kommission för grundlagsreformer i Costa Rica och professor i statsvetenskap och historia.

Casas tvingades avgå

Kevin Casas-Zamora har även en politisk skandal i bagaget som vicepresident under Costa Ricas president Óscar Arias mellan maj 2006 och september 2007. Han tvingades då att avgå efter en skandal som i hemlandet går under namnet ”rädslans skrivelse” (memorando del miedo).

Skandalen briserade under en infekterad valrörelse inför en folkomröstning om handelsavtalet CAFTA – ett frihandelsavtal mellan de centralamerikanska länderna och USA år 2007. Casas och hans medarbetare, som tillhörde ja-sidan, författade ett konfidentiellt dokument som skickades till president Arias med ett antal rekommendationer och tankar kring hur ja-kampanjen skulle läggas upp. Casas föreslog en kampanjstrategi där syftet var att sprida en rädsla bland befolkningen för konsekvenserna vid ett eventuellt nej.

Rädslans skrivelse

Skrivelsen föreslog att motståndarna skulle utmålas som antidemokrater med koppling till främmande makt, samt våldsamma och radikala grupper. Den rekommenderade också presidenten att kontakta lokala ledare runt om i landet och varna dem för indragna statliga bidrag om nej-sidan skulle vinna i deras kommuner.

Dokumentet läckte sedan till pressen där det kom att kallas ”memorando del miedo” – rädslans skrivelse – och väckte stark indignation. Efter ett par veckors mediastorm tvingades Casas att avgå. Trots detta vann Ja-sidan sedemera omröstningen.

Idea skakat av skandaler

Idea bildades 1995 på svenskt initiativ och har sedan 2014 styrts av den tidigare belgiska premiärministern Yves Leterme. Under förra året stormade det rejält kring Leterme när OmVärlden bland annat avslöjade att Idea låtit biståndsmedel bekosta en upptaxering av hans privata inkomstskatt i Belgien.

Läs mer om skandalerna som skakat Idea

OmVärlden har även tidigare avslöjat att flera toppkandidater till posten som generalsekreterare hoppat av processen eftersom de anser att lönen på 140 000 kronor i månaden är för låg.

Sverige betalar varje år cirka 55 miljoner kronor ur biståndsbudgeten till Idea. Svenska biståndspengar bekostar också hyreskostnaden för Ideas huvudkontor i Strömborg i centrala Stockholm på drygt 6,8 miljoner kronor.

Kevin Casas-Zamora tillträder som generalsekreterare den första augusti. Han blir då den femte personen som innehar jobbet, och den första från ett utvecklingsland.

Mikael Färnbo