Go to main navigation
Ann Linde

Ann Linde (S) är Sveriges nya utrikesminister.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

NYhet

Här är Sverige nya utrikesminister – Ann Linde tar över efter Wallström

Ann Linde (S) blir ny utrikesminister efter Margot Wallström. Det står nu klart efter riksmötets öppnande där statsminister Stefan Löfven presenterade regeringens nya ministrar.

Under riksmötets öppnande tisdagen den 10 september utsåg statsminister Stefan Löfvén Ann Linde som Sveriges nya utrikesminister. Ann Linde, 57, har länge arbetat nära tidigare utrikesminister Margot Wallström, som meddelade sin avgång i fredags. 

– Jag är glad och stolt över att få tillträda som utrikesminister, säger Ann Linde, efter beskedet.

Sent 1980-tal anställdes Ann Linde, 27 år gammal, som opolitisk tjänsteperson på dåvarande civildepartementet där Margot Wallström, då 34 år, var biträdande statsråd. Linde fick ansvar att arbeta med ungdomsfrågor och Europafrågor.

Under hela 1990-talet arbetade hon i regeringskansliet, som sakkunnig i EU-frågor på utrikesdepartementet, på försvarsdepartementet och civildepartementet.

I början av 2000-talet var hon internationell sekreterare i Socialdemokraterna. Under samma period satt hon i styrelsen för Olof Palmes Internationella Center, sista tiden som vice ordförande.

Hon kommer närmast från positionen som utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor. Innan regeringsombildningen i januari var Linde EU- och handelsminister.

Anna Hallberg tar över som utrikeshandelminister, hon är i dag vice vd på Almi. Eva Nordmark blir ny arbetsmarknadsminister efter att Ylva Johansson nominerats till EU-kommissionär. 

Lanserade en feministisk handelspolitik

Så sent som i augusti lanserade Ann Linde konceptet ”feministisk handelspolitik” som en fortsättning på Margot Wallströms omskrivna feministiska utrikespolitik.

– Som feminist är det självklart att alltid verka för att den ekonomiska utvecklingen ska komma både män och kvinnor till del. Därför kommer jag växla upp arbetet med feministisk handelspolitik, sa Ann Linde i ett pressmeddelande då.

Den feministiska handelspolitiken skulle fokusera på sex åtgärder: Jämställda handelsavtal, standarder, inre marknad, representation, arbete i låginkomstländer och insamlande av jämställdhetsstatistik inom handelsområdet.

– Det finns utredningar som visar att en sidenblus har sex gånger högre tull än en sidenskjorta. Sportkläder för kvinnor har 21 procents tull medan sportkläder för män har sju procents tull och alla undrar ”varför då?”. Där är jag kanske en del av problemet som handelsministern som gått med på alla sådana här tariffer i handelsavtalen för vi har inte ens tänkt tanken att det är olika tullsatser, sa Ann Linde till DN i fredags apropå konceptet feministisk handelspolitik.

– Jag känner starkt för den här frågan. Vi ska fortsätta bedriva en feministisk utrikespolitik, säger Ann Linde, efter att hon tilträtt som utrikesminister.

Utrikespolitiken ska främja demokrati

I utrikesdeklarationen som presenterades av Margot Wallström i februari presenterades tre prioriteringar för utrikespolitiken den kommande mandatperioden. Att främja demokrati, ett delat ansvar för fred och säkerhet samt en aktiv diplomati. Områden som nu Ann Linde tar över ansvaret för.

– Jag känner att det är min roll att driva fram en utrikespolitik som bidrar till fred och säkerhet. Men också att vi stärker tryggheten här hemma, säger Ann Linde.

Stefan Löfven sa på riksmötets öppnande att Sveriges bistånd ska ha fortsatt fokus på demokrati. Han poängterade också att Sverige ska stå upp för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter globalt, däribland aborträtten, och beskrev det som ett uttryck för Sveriges feministiska utrikespolitik.

– Vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen och den sista som kan stoppa klimatförändringarna, sa Stefan Löfvén under riksmötets öppnande. 

Redaktionen