Go to main navigation
mensemoji.jpg

Stigmat kring mens är stort över hela världen, men med en ny emoji ska kommunikationen bli något lättare.

Foto: Unicode

NYHET

Jubel över den nya mens-emojin

Snart kommer droppen med mensblod till alla datorer och smarttelefoner.

– Vi måste bryta tystnaden kring mens, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

Stigmat kring mens är stort över hela världen, men nu blir det något lättare att kommunicera kring ämnet. Den ideella organisationen Unicode, som styr över teckenstandarden i telefoner och datorer, beslutade på onsdagen att införa en ikon för mens i nästa uppdatering.

Bloddroppen kommer under våren att dyka upp i alla datorer och telefoner som använder emojier. Det har länge efterfrågats en sådan emoji och Plan International, som drivit på för att den ska införas, jublade över beslutet.

– Det är fantastiskt att mensemojin äntligen är här. Det skickar ett kraftfullt budskap att vi måste bryta tystnaden kring mens. Det är hög tid att öppna upp debatten och öka medvetenheten, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare på Plan International Sverige.

Globalt stigma

Varje dag är det runt 800 miljoner flickor och kvinnor runtom i världen som har mens. Det är dock vanligt med föreställningar om mens som något skamfullt eller orent, och stigmat kring menstruation begränsar flickor och kvinnor i samhällslivet.

Det är föreställningar som är starka även i rikare länder. Enligt Plan Internationals egen undersökning skäms hälften av brittiska flickor och kvinnor mellan 14 och 21 år för sin mens. Anna Dahlqvist, författare till boken "Bara lite blod", säger att den tystnadskulturen kring mens mer eller mindre är regel i hela världen.

– För att kunna bryta tystnaden kring mens måste vi kunna prata om mens. Det här är en del av den kommunikationen, och att emojin kommer nu hänger ihop med den mensrörelse som vi har sett globalt de senaste åren. Långsamt, långsamt får det som varit så privat så att det varit nästintill onämnbart på många håll i världen en plats på en offentlig arena, i detta fall som en emoji. Det är grymt, säger hon.

Skam som dödar

På vissa håll i världen kan skammen kring mens vara rentav dödlig. I bland annat Nepal förekommer det att menstruerande kvinnor tvingas sova utomhus i enklare skjul eller hyddor, eftersom de ses som orena och tros föra med sig otur. Nyligen kvävdes en 21-årig kvinna i en sådan hydda när hon tänt en eld för att hålla sig varm.

– I de länder där stigmat drabbar menstruerare hårdast, ofta i fattiga delar av världen, behövs alla verktyg för att slå hål på det, och då kan den digitala kommunikationen vara nog så viktig och en bra början, säger Anna Dahlqvist.

Axel Kronholm