Go to main navigation
Paris rooftop.jpg

Nästa sommar öppnar en enorm stadsodling i Paris.

Foto: Valode & Pistre Architectes Atlav AJN

NYHET

Här öppnar världens största stadsodling

Att odla mat på hustak, i tunnlar och längs väggar blir allt vanligare. Den nya rekordodlingen i Paris kommer att täcka 14 000 kvadratmeter.

Den enorma stadsodlingen är tänkt att öppna nästa sommar på taken till utställningshallarna Paris Expo Porte de Versailles i Paris stadskärna. Under högsäsong ska odlingen kunna producera över ett ton frukt och grönsaker varje dag.

Förutom att vara världens största stadsodling utmärker sig Parisodlingen även med att använda sig av den moderna tekniken vertikal aeroponik där man genom dimma och luftfuktighet kan odla utan jord. Växternas rötter är välmående i och med det regelbundna vattenflödet som byggts in i deras behållare. Ett sådant system använder inte några kemiska bekämpningsmedel och har ett väldigt lågt koldioxidavtryck.

– Målet är att odlingen ska skapa en globalt erkänd modell för hållbar produktion, säger Pascal Hardy till The Guardian. Hardy är grundare av företaget Agropolis som leder odlingsprojektet.  

Taket i Paris verkar vara en av många satsningar på en grönare stadsmiljö i Frankrike. 2015 kom en ny fransk lag som kräver att alla nya takbyggen antingen ska ha solpaneler eller grönområden inplanerade. 

USA, Holland och Japan är några av de länder som expanderat mest kring urbana odlingssystem som fisk-och växtodlingar (aquaponik) och urbana växthus. Även tunnelodlingar i London och vertikala inomhusodlingar under DN-skrapan i Stockholm visar på en tydlig trend – stadsodlingarna växer i världen.

Niklas Wennberg är verksamhetsledare för projektet Stadsjord och har i flera års tid varit en drivande figur i den globala stadsodlings-rörelsen.

– Vi vill bevisa att stadsjordbruk inte bara handlar om tre centimeters morötter och pallkragar som låtsas hålla på med hållbarhet utan det handlar om stora mängder mat och stora sociala effekter, säger han.

För att påvisa stadsjordbrukets potential har Stadsjord ritat in en containerbaserad fiskodling på 216 kvadratmeter på Sergels Torg. Den skulle kunna täcka Strömstads kommuns (13 000 invånare) utan att använda antibiotika, berättar Niklas Wennberg.

– Vare sig det gäller att odla på tak, i källare eller i containrar så kan man odla stora mängder – både grönsaker och animalier utan bekämpningsmedel och utan antibiotika. Vi som förespråkat stadsodlingar har haft en lång vandring men nu börjar det hända saker och attityder från det träiga etablissemanget börjar förändras, säger han.

Sofie Axelsson