Go to main navigation
Peter Eriksson biståndsminister Miljöpartiet

Insatserna för demokrati i Östeuropa ska stärkas, säger biståndsminister Peter Eriksson i en intervju med Dagens Nyheter.

Foto: Pressbild

NYHET

Östeuropa i fokus för nya regeringens bistånd

Regeringen kommer att prioritera demokratibistånd till Östeuropa, berättar biståndsminister Peter Eriksson i en intervju med Dagens Nyheter.

Ett av kraven från Liberalerna och Centerpartiet för att släppa fram regeringen Löfven var att biståndet skulle ges ett ökat demokratifokus. Efter att miljöpartiets Peter Eriksson utseddes till biståndsminister kommenterade Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna, att det nu är ”upp till bevis” för regeringen vad gäller demokratilöftet.

I en intervju med Dagens Nyheter meddelar nu biståndsministern att insatserna för demokrati i Östeuropa ska stärkas.

– Demokratin i Europa är en ödesfråga, säger Peter Eriksson till DN.

Några mer konkreta besked om vad detta nya fokus innebär i reda pengar ges inte. Biståndsministern svarar inte heller på vilka andra stöd som medel ska omdirigeras från.

I en tidigare intervju med OmVärlden, kort efter att Peter Eriksson tillträdde som biståndsminister, pratade han också om demokratiarbetet i Europa.

– Biståndet måste utvecklas i takt med att världen förändras och de stora frågorna i dag är frågor kring demokrati och rättsstaten. Är det nationalismen som ska segra eller är det mänskliga rättigheter och demokrati? Vi ska fortsätta utveckla vårt arbete med demokratifrågor, inte minst i Europa, sa han då.

Hela OmVärldens intervju med Peter Eriksson går att läsa här, eller lyssna på som podd.

Stötta medier och rättsstaten

Inför valet sa Fredrik Malm (L) till OmVärlden att Sverige har ett särskilt ansvar för Europas närområde, och att man kan behöva öka biståndet till det så kallade Östliga partnerskapet, där Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland ingår, samt till västra Balkan. 

I intervjun med Dagens Nyheter räknar Peter Eriksson upp flera av de länderna. Han ger också exempel på vad för slags stöd det kan handla om.

– Man kan jobba på många sätt. Om man har ett fokus på demokrati så kan man arbeta med saker som vi gör redan i dag, som yttrandefrihetsfrågor. Det handlar om att stödja oberoende medier och organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, men också om att bygga en rättsstat. Att minska korruptionen och en fungerande rättsstat som folk kan känna tilltro till, att det är något som fungerar, det tror jag är oerhört centralt, säger Peter Eriksson.

Läs mer: Så tycker branschen om den nya biståndsministern

Han säger vidare att man ska försöka motarbeta ”falska verklighetsbilder” och se hur biståndet kan ”förbättra klimatet på nätet”.

– Om man inte har medier som ger en rimlig verklighetsbild, då spelar det nästan ingen roll vad man gör i övrigt. Det blir svårt att ha en fungerande demokrati i sådana länder, säger Peter Eriksson till DN.

Axel Kronholm