Go to main navigation
sdl5yULQ9M3pfc-nh crop.jpg

En patient bärs in i ett behandlingscenter för ebola i Butembo, Kongo-Kinshasa, våren 2019.

Foto: Baz Ratner / Reuters

NYHET

Över 500 barn döda av ebola i Kongo

Ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa har krävt livet av över 500 barn. Rädda barnen larmar nu om att dödstalen skenar iväg.

Ett år efter att ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa officiellt bekräftades skördar viruset nu allt fler liv. Rädda barnen varnar i dag för att över 500 barn har dött till följd av ebola, vilket utgör en drastisk ökning under de senaste sex månaderna.

– Viruset har spridits snabbare under det senaste halvåret, säger Heather Kerr, Rädda barnens landschef för Kongo-Kinshasa.

Utbrottet bekräftades den 1 augusti förra året och under hösten dog strax under 100 barn. Men under det första halvåret 2019 har över fyra gånger så många barn dött.

Läs mer: Nu sprids ebolan allt snabbare i Kongo-Kinshasa

– Det här är ännu en bister milstolpe i en kris som är förödande för särskilt de yngsta barnen. Ungefär 40 procent av barnen som smittats är under fem år, och många av dem har dött, säger Heather Kerr.

Barn särskilt utsatta

Ebolan drabbar också barn på andra vis. Tusentals barn har förlorat åtminstone en förälder eller separerats från sina föräldrar på grund av viruset. Enligt Rädda barnen händer det också att barn tvingas avbryta sin skolgång, antingen för att föräldrarna dött och inte längre kan betala för skolan eller för att skolor stänger på grund av osäkerhet.

Tidigare i vår rapporterades hur viruset nått miljonstaden Bunia. Nu har även fyra fall upptäckts i Goma, en stad med en befolkning på över en miljon.

– Det internationella samfundet måste göra mer för att hjälpa, säger Heather Kerr.

Axel Kronholm