Go to main navigation
Signing of Revitilised Peace Agreement for South Sudan 
A historic revitalized peace agreement has been signed by the warring factions in South Sudan. The leader of opposition armed forces, Riek Machar, who has been in exile since civil war erupted travelled to Addis Ababa in Ethiopia to meet with his bitter foe, South Sudan's President Salva Kiir, for a special signing ceremony. All parties signed the agreement, committing to ending hostilities in the conflict-affected country and creating joint governance and security structures that will lift the people of South Sudan out of extreme poverty and begin a journey towards fresh development and prosperity.
https://www.flickr.com/photos/unmissmultimedia/44655347371/in/album-72157671194377837/

Ett nytt fredsavtal för Sydsudan skrevs under i Addis Abeba i september förra året. Oppositionsledaren Riek Machar skakar hand med Sydsudans president Salva Kiir. Sedan dess har genomförandet haltat och pengar avsatta för fred har bland annat använts till husrenovering.

Foto: UNMISS

NYHET

Pengar till fredsarbete i Sydsudan gick till att renovera politikers hem

Finansiering öronmärkt för Sydsudans bräckliga fredsavtal har använts till renovering av politikers bostäder, visar en granskning av The Guardian.

I september förra året undertecknades det senaste i raden av fredsavtal i världens yngsta land Sydsudan. Sedan dess har arbetet med att bygga fred i landet gått långsamt och landets egna betalningsvilja haltar.

Interna regeringsdokument, som The Guardian har tagit del av, visar att nära 140 000 amerikanska dollar använts till att renovera två sydsudanesiska politikers hus  istället för till genomförandet av fredsavtalet. Det är kommittén National Pre-Transitional Committee (NPTC), som bär ansvaret i Sydsudan för att övervaka fredsavtalet, som godkänt att pengarna gått till husrenovering.

De två politikerna vars hus rustats upp är vice-presidenten Taban Deng Gais och Rebecca Nyandeng De Mabior, politiker och änka till den avlidna rebelledaren och vice-presidenten Dr John Garang.

Saknas finansiering

Det krigsdrabbade Sydsudan har sedan fredsavtalet signerades kämpat med att finansiera dess genomförande. Nyligen beslutade regeringen att man ska dra av en dagslön per månad från landets tjänstemän och uppmanar även den privata sektorn och affärsman att hjälpa till med finansieringen. En vädjan har även gått ut till det internationella samfundet. Enligt regeringen behövs 280 miljoner amerikanska dollar för att genomföra de reformer som ingår i fredsavtalet. Någon budget för fredsavtalet har dock inte offentliggjorts. 

Henry Odwar, vice ordförande för fredskommittén NPCT, berättar för The Guardian att regeringen öronmärkt 1,4 miljoner amerikanska dollar till arbetet med fredsavtalet men hittills bara satt in 400 000 dollar på fredsfondens konto. Odvwar har ifrågasatt användningen av de öronmärkta pengarna men han tystades ner av andra regeringsmedlemmar i kommittén. En stor del av de pengar regeringen själva avsatt för fred har alltså gått till husrenovering.

Sydsudans minister för regeringsfrågor, Martin Elia Lomuro, hävdar att pengarna använts i linje med vad som bestämts i fredsavtalet.

– Det finns pengar att spendera på boende för de som styr vårt land, sa han till The Guardian.

Möter kritik

Civilsamhället i Sydsudan är kritiska till regeringens användning av pengarna.

– Att parterna som skrev under fredsavtalet säger att genomförandet går långsamt på grund av brist på pengar och ointresse från givarna samtidigt som pengar använts till att renovera politikers hem är oroande, säger Edmund Yakani, chef för den lokala civilsamhällesorganisationen Community Empowerment for Progress Organisation (CEPO) som bland annat får pengar från svenska ramorganisationer för sitt arbete med ansvarsutkrävande i Sydsudan, till The Guardian.

Det utgår inget stöd från Sida till den sydsudanesiska regeringen för genomförandet av fredsavtalet, berättar Staffan Smedby, samordnare för utvecklingssamarbetet med Sydsudan på Sida, som har samma syn som Edmund Yakani vad gäller hur pengarna använts

Att Sydsudans regering uppger att den inte har råd att implementera fredsavtalet utan finansiellt stöd utifrån samtidigt som den väljer att lägga avsevärda resurser på att bland annat renovera politikers bostäder är naturligtvis stötande, säger han.

Sidas stöd till fredsbyggande kanaliseras framförallt via FN, genom UNDP och Unicef, som i sin tur implementerar projekt genom lokala civilsamhällesorganisationer. Sida ger också stöd till internationella fredsorganisationer som verkar i landet, till exempel Saferworld och Conciliation Resources.

Höga nivåer av korruption

Det internationella samfundet har sedan det senaste fredsavtalet skrevs under lovat hjälpa till med genomförandet men har också ifrågasatt parternas engagemang och politiska vilja eftersom arbetet gått långsamt och man har missat flera deadlines. Det finns också önskemål om större transparens.

Det är inte första gången stora summor pengar spenderats på landets politiker. I juli förra året betalades lån för att köpa bilar värda miljontals amerikanska dollar ut till 400 riksdagsledamöter samtidigt som tjänstemän runt om i landet inte fått lön på flera månader. Att medel som är märkta för en större allmännytta används på fel sätt är dessvärre vanligt i Sydsudan, säger en korruptionsutredare till The Guardian. På Transparency Internationals korruptionsindex hamnar Sydsudan i den absoluta botten tillsammans med Syrien och Somalia.

Sydsudans femåriga inbördeskrig ledde till att nära 400 000 människor dog och miljontals människor tvingades på flykt. Mer än halva landets befolkning är beroende av humanitär hjälp, enligt FN. Sedan president Salva Kiir och hans rival Riek Machar skrev under fredsavtalet i september 2018 har våldet minskat men freden är bräcklig och flera tidigare avtal har kollapsat. När International Crisis Group listar 10 konflikter att hålla koll på 2019 finns Sydsudan med på listan. Dessutom står grannlandet Sudan inför ökade oroligheter vilket kan få konsekvenser även för Sydsudan.

Läs mer: Folkvreden i Sudan växer

Louise Gårdemyr