Go to main navigation
shutterstock_1338654287.jpg

"Bra att Hariri avgår. Nu hoppas vi på att en teknokratisk regering kommer att utses", sa en av demonstranterna som OmVärlden mötte på Martyrtorget i Beirut, Libanon.

Foto: Shutterstock

Nyhet

Protesterna i Libanon: Hariri avgår – "ikväll kommer vi fira"

För andra gången sedan de fredliga protesterna i Libanon attackerades demonstranterna på Martyrtorget i Beirut. Någon timme senare avgick premiärminister Saad al-Hariri. OmVärlden var på torget och träffade några av de som demonstrerade.

Den trettonde dagen av protesterna i Libanon började fredligt. På torget fanns de som varit med från början: arméveteraner, unga miljö-engagerade, de som kämpar för kvinnors rättighter och för fredliga protester. Strax efter lunch kom ryktena om att Hariri skulle avgå.

Flera som OmVärlden talat med berättade att de är trötta på att slita, på korruption, på den dåliga luften, på landets skräpkris och på att inte ha några framtidsutsikter och att de tror att folket kommer orka hålla ut med fredliga protester.

Den före detta armégeneralen Andre Bou Maachar var en av de som protesterade på torget. Han är en av flera veteraner som  engagerat sig eftersom regeringen föreslagit försämringar i deras pensioner, och för att de vill ha en förändring i landet.

Men strax efter vårt samtal attackerade en mobb torget och folk började springa därifrån.

"Gå härifrån nu", ropar några unga killar, som alla var mycket skeptiska till att protesterna skulle leda någon vart.

Precis nedanför Martyrtorget hade militären satt upp kravallstaket och stod beredda, men ingrep först inte mot den anstormande mobben.

– Det är anmärkningsvärt att militären inte agerade. Någon måste ställas till svars för detta, säger Andre Bou Maachar. 

Han berättar att kravallpolis kom in med mobben som ställde till med tumult. Han tror också att mobben kan ha varit arrangerad för att Hairi skulle kunna avgå och så att ingen, som var emot hans avgång skulle tappa ansiktet.

– Den här mobben var obegriplig för att alla visste att Hariri skulle avgå, det meddelandet hade alla berörda fått i god tid, säger Andre Bou Maachar.

– Det är anmärkningsvärt att militären inte försökte skydda de som var på torget för att protestera. Det var som att de gav mobben go-ahead. De som kom nerspringade var svartklädda, uppenbart påverkade av droger – de betedde sig så; ryckigt, spattigt. Mobben var troligen en mix av Amal, (en gren av shiamuslimer reds. anm) och Hizbollah, säger Awjad Al Aysah. 

Awjad Al Aysah har varit på torget under protesterna och är en av dem som engagerade sig inför den förra krisen, sopkrisen 2015, och menar att protesterna nu är en effekt av den krisen, och det misslyckadet valet.

– Jag lyckades springa iväg och klarade mig, säger han.

Tidigare under dagen hade sammandrabbningar också skett på en motorväg inte så långt därifrån.

The Daily Star skriver att armén senare jagade bort mobben, men först efter att mobben förstört och satt eld på demonstranternas tält, och att kravallpolisen inte stoppade mobben från att förstöra tälten. Senare vid torget Riad al-Solh ska kravallpolisen har skjutit med tårgås mot mobben,

Klockan 16.00 libanesisk tid höll premiärminister Saad al-Hariri ett TV-sänt tal och sa att han nått vägs ände och ska lämna in sin avskedsansökan.

– Det är bra att han avgår, nu får vi chans att formera en ny regering, säger Awjad Al Aysah.

– Ikväll kommer vi att fira på torget. Det här är ett stort genombrott för demonstranternas krav. Nu måste vi följa konstitutionens gång, låta presidenten och parlamentet utse en ny premiärminister – och det blir troligen Hariri igen, men vi respekterar den utgången, säger Andre Bou Maachar, och tillägger att sådan är konstitutionen i landet, att när regeringen avgått kan en ny teknokratisk regering utses och nyval utropas.

Om det är vad demonstranterna vill återstår att se. Men under kvällen firades avgången av demonstranterna.

Ylva Bergman

 

 

 

 

 

Texten har uppdaterats i efterhand kring händelserna vid Martyrtorget