Go to main navigation
35035343564_cf93e6f99d_k.jpg

Vid regnskogens ytterkanter blir skogen extra torr och lättantändlig. Skogsbränderna som härjade i Amazonas i somras startade längs den jordbruksfront som äter upp skogen söderifrån.

Foto: CIFOR

nyhet

Regnskog motsvarande Cyperns storlek skövlat på ett år i Amazonas

Skövlingen av den brasilianska regnskogen har ökat kraftigt sedan högernationalisten Jair Bolsonaro tog över som president i Brasilien.

Avskogningen av regnskogen Amazonas i Brasilien ökade med nästan 30 procent mellan augusti 2018 till juli 2019, visar nya siffror från den brasilianska rymdmyndigheten. Särskilt har utvecklingen accelererat sedan högernationalisten och klimatskeptikern Jair Bolsonaro tog över som president i januari.

Totalt skövlades 9 762 kvadratkilometer regnskog för att ge plats åt jordbruksmark under 12-måndersperioden, vilket är en yta motsvarande Cyperns storlek.

Bolsonaro har fått stor internationell kritik för sin miljöpolitik. Han förespråkar ökad exploatering av Amazonas och vill bland annat bygga en motorväg genom regnskogen, utöka jordbruket, öppna för gruvbrytning och bygga fler vattenkraftverk. Han har dessutom utsett en uttalad klimatförnekare till miljöminister.

Läs mer: Det här är Brasiliens nya kontroversiella regering

Bolsonaro har även öppnat för att Brasilien ska lämna Parisavtalet och anklagade i somras urfolksgrupper och andra civilsamhällesorganisationer för att ligga bakom bränderna som härjade i Amazonas i somras. När den brasilianska rymdmyndigheten kunde visa att bränderna uppstått längs den front där regnskogen avverkades, förnekades det av Bolsonaro. Han sparkade sedan chefen för myndigheten. Men myndighetens tjänstemän har uppenbarligen fortsatt föra statistik över utvecklingen. Bolsonaro har hittills inte kommenterat de nya siffrorna.

Läs mer: Ilska över tystnaden om bränderna i Amazonas – jämför med Notre Dame

Bevarandet av Amazonas beskrivs som avgörande för att mänskligheten ska ha en chans att hindra en katastrofal uppvärmning av planeten. Regnskogen är en enorm kolsänka och producerar 20 procent av det syre som finns i luften. Med ökad avverkning närmar sig Amazonas snabbt den gräns då ekosystemet kollapsar och buskliknande savann med låg biologisk mångfald tar över, varnar forskare. Då är det för sent.

Redan har över en miljon kvadratkilometer skog avverkats i Amazonas, en yta dubbelt så stor som Sverige.

Mikael Färnbo