Go to main navigation
Right livelihoodpriset.jpg

Right Livelihood priset har i år skapats av den världsberömde skulptören Tony Cragg.

Foto: Daniel Hägglund

Nyhet

Right Livelihood-priset är skapat av illegala vapen: ”En cirkel som sluts”

Varje dag skjuts nästan 1000 personer i länder som inte är i krig. Right Livelihood-priset tillverkas i år av nedsmälta illegala vapen – ett bidrag till en fredligare värld.

Right Livelihood-priset som även kallas ”det alternativa Nobelpriset” delas i år ut för 40:e gången. Det är skulptören Tony Cragg som fått uppgiften att formge årets pris som delas ut den fjärde december på Cirkus i Stockholm.  

Den svenska biståndsorganisationen Individuell Människohjälp (IM) har sedan 2016 genom Humanium Metal använt beslagtagna vapen från Centralamerika till att skapa ny fredlig metall. Alla intäkter från metallen investeras därefter i samhällen som drabbats av vapenvåld.

– Right Livelihood-priset är en av världens mest prestigefulla utmärkelser inom hållbarhet, fred och social rättvisa. Att det nu tillverkas i Humanium Metal är fantastiskt roligt. Vi hoppas att uppmärksamheten leder till att fler företag och organisationer vill bidra till en fredligare värld, säger Martin Nihlgård, generalsekreterare på IM.

Läs mer: Nedsmälta vapen blir klockor

Ole Von Uexkull, chef för Right Levelihood-stiftelsen berättar att det varje dag skjuts omkring 1 000 människor till döds i länder som inte är i krig och instämmer i att det känns passande att det globala fredspriset nu tillverkas av illegala nedsmälta vapen

– Det är en cirkel som sluts, säger han. 

4500 vapen har hittills transformerats till metall i projektet och på torsdag (den 31 oktober) planeras en ny nedsmältning av 1500 illegala vapen i El Salvador.

I år får bland annat fredsaktivisten Aminatou Haidar från Västsahara och klimataktivisten Greta Thunberg priset som delas ut för de mest inspirerande och betydande insatserna för vår tids samhällsutmaningar. 174 pristagare, däribland Edward Snowden, Astrid Lindgren och Denis Mukwege har tidigare hyllats av Right Livelihood-stiftelsen. Prissumman är en miljon kronor vardera. 

Sofie Axelsson