Go to main navigation
Zaida Catalan Michael Sharp Kongo Congo DRC Kinshasa mordet 2017

Den svenska FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp hittades döda under ett uppdrag i DR Kongo.

Foto: Foto: Privat & Human Rights Watch

NYHet

Säkerhetstjänsten tros ha mördat Zaida Catalán

Kongo-Kinshasas premiärminister medger att det är troligt att den egna säkerhetstjänsten varit inblandad i mordet på Zaida Catalán.

FN-experten Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp mördades i mars 2017 under ett uppdrag i Kongo-Kinshasa och ännu har ingen dömts för morden.

Den två och ett halvt år långa rättegången har innehållit flera kontroverser. Ett huvudvittne greps själv för att ha ljugit och eventuellt varit inblandad i morden. Två vittnen i rättegången har hittats döda efter vad man tror är förgiftning och tre misstänkta lyckades i maj 2019 att rymma från häktet i Kananga.

Det har från början funnits misstankar om regeringens inblandning, medan regeringsrepresentanter istället skyllt på lokalmilis. Enligt journalisten Staffan Lindbergs källa i den nyutkomna boken ”Mordet på Zaida Catalán” var det två generaler, direkt under dåvarande presidenten Joseph Kabila, som beordrade morden.

Läs mer om utredningen.

Biståndsminister Peter Eriksson var under förra veckan på besök i Kongo-Kinshasa och tog då upp det svenska missnöjet kring rättegången och det faktum att morden fortfarande är olösta. Premiärministern nämnde då själv att det kan finnas kopplingar till säkerhetstjänsten, berättar Peter Eriksson för Aftonbladet. 

”Vi hade ett ganska öppet samtal. Han hade inga förslag på hur man skulle hantera det, men medgav att det kunde försvåra processen. Han sa också att korruption är ett stort problem och att domstolsväsendet har stora problem med det” säger Peter Eriksson till Aftonbladet.

Peter Eriksson vill inte frysa de 680 miljoner som årligen går till Kongo-Kinshasa i bistånd, utan tror att FN har större möjligheter att trycka på landet för att skipa rättvisa.

Läs mer om FN:s återgärder efter mordet på Zaida Catalán.

Sofie Axelsson