Go to main navigation
mohammad bin salman.jpg

Kronprins Mohammad bin Salman är ordförande för den saudiska stiftelsen som nu dragits in i en amerikansk spionhärva. Här syns han med FN:s generalsekreterare António Guterres.

Foto: UN Photo/Eskinder Debebe

NYHET

Saudisk stiftelse indragen i spionhärva – har samarbete med FN

Chefen för den saudiska stiftelsen misstänks haft agenter anställda på Twitter för att spionera på dissidenter. Nu hårdnar kraven på att FN ska avbryta allt samröre med stiftelsen.

Nyligen åtalade det amerikanska justitiedepartementet två tidigare anställda på Twitter som ska ha spionerat för Saudiarabiens räkning genom att leta fram privata data om misstänkta dissidenter. De två anställda anklagas för att ha förmedlat informationen till generalsekreteraren för en saudisk stiftelse, Misk.

Enligt stiftelsens hemsida jobbar den med att fostra lärande och ledarskap hos ungdomar, och ordförande är Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman. OmVärlden har tidigare rapporterat om påtryckningar på FN att stoppa sitt samarbete med stiftelsen, som kritiker menar är ett sätt för kronprinsen att tvätta sitt skamfilade rykte.

FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, har samarbetat med Misk sedan 2015. Nyligen anordnade Unesco ett ungdomsforum i Paris där den saudiska stiftelsen deltog, trots att spionanklagelserna redan då var kända.

– Tusentals människor uppmanar Unesco att avsluta samarbetet med Misk, som är en fejkad saudisk välgörenhetsorganisation. Det är i själva verket en fasad för att kunna spionera som leds av den saudiske diktatorn i hans jakt på att spåra upp och döda kritiker, säger Sunjeev Bery, ordförande för Freedom Forward, en grupp som arbetar för att USA ska sluta samarbeta med ickedemokratiska regimer, till IPS.

Unescos talesperson Alexander Schischlik säger till IPS att FN-organet och Misk har samordnat flera evenemang de senaste åren.

– Det är vår roll och vår skyldighet att samarbeta med alla medlemsstater inom vårt mandat. Det kommer vi att fortsätta göra. Saudiarabien har varit en värdefull partner inom många områden, däribland frågor om kulturarv.

FN har även tidigare kritiserats hårt för samarbeten med Misk. Så sent som i september i år ställde FN:s ungdomssändebud Jayathma Wickramanayake i sista stund in ett evenemang som planerades i samarbete med Misk.

James Reinl/IPS
Axel Kronholm