Go to main navigation
a5849d93-ddcd-40b9-9898-a160adddfe81.jpg

Solceller skapar ren el på Zambias landsbygd.

Foto: USAID

nyhet

Sida får FN:s klimatpris ”Vi satsar storskaligt på småskalig el”

Sidas energiprojekt i Zambia ska skapa ren och prisvärd el till över en och en halv miljon människor. Satsningen prisas av FN:s Global Climate Action Award.

Den zambiska landsbygden har länge varit utan tillförlitlig el och de alternativ som funnits har varit dyra och haft en skadlig påverkan på miljön. Den svenska biståndsmyndigheten lanserade 2016 ett projekt för att skapa ren och förnybar energi utanför elnätet i Zambia.

– Man kan säga att vi satsar storskaligt på småskalig el och helt hoppar över steget med ett fast elnät. El skapar också jobb, genom möjligheten att driva butiker och andra småföretag, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

Sexåriga Bridget har tack vare elprojektet lättare att läsa läxor på kvällarna. 

Sida samarbetar i projektet Beyond the Grid Fund for Zambia med lokala energiföretag som låter hushåll skapa ett slags abonnemang på solcellssystem med en månadskostnad. Ägandeskapet av systemet förflyttas sedan efter ett visst antal månader till hushållet.

Under de två år som projektet varit igång har 800 000 människor fått tillgång till ren energi. Dubbelt så många konsumenter räknas få tillgång till energisystemet fram till projektperiodens slut.

Priset för den lyckade elsatsningen delas ut under FN:s klimatkonferens i Santiago de Chile i december.

– Vi är stolta över att tilldelas FN:s klimatpris. Det visar att vi är på rätt väg – och manar oss att fortsätta ompröva vår traditionella roll som främst finansiär av utveckling och ta en mer aktiv roll i samskapande utvecklingslösningar, säger Carin Jämtin.

Projektet är tänkt att spridas till fler länder i Afrika under 2020 med ett mål om att upp till 15 miljoner fattiga människor ska få tillgång till ren el.

Sofie Axelsson