Go to main navigation
flygkrasch.jpg

Etiopisk polis vid platsen där Ethiopian Airlines flight ET302 kraschade, i närheten av Bishoftu, sydost om Addis Abeba.

Foto: Tiksa Negeri / Reuters

nyhet

Svenska biståndsarbetare döda i flygkrasch i Etiopien

Sida-medarbetaren Alexandra Wachtmeister och Civil Rights Defenders Josefin Ekermann var två av de 157 personer som omkom i flygkraschen i Etiopien.

Ethiopian Airlines flyg från Addis Abeba till Nairobi i Kenya störtade endast minuter efter start på söndag morgon. Samtliga 157 passagerare och besättningsmän ombord omkom. Bland dessa var fyra svenska medborgare, uppger UD. Två av dessa arbetade i biståndssektorn.

En av de omkomna är den mångåriga Sida-medarbetaren Alexandra Wachtmeister.

– Det är med stor sorg och smärta som vi fått veta att en mångårig och mycket uppskattad kollega fanns med på passagerarlistan, skrev Sidas generaldirektör Carin Jämtin morgonen efter kraschen.

I ett minnesord på Sidas hemsida skriver Carin Jämtin:

"Under de nära 16 år vi fick ha Alexandra Wachtmeister som kollega gjorde hon stort avtryck, och sorgen och förstämningen är stor bland kollegorna. Vi minns Alexandra med glädje; lyssnande, närvarande och en person som tog sig tid med andra. Språkbegåvad och analytisk och med en fallenhet att knyta vänskapsband och skapa nätverk var hon än arbetade."

Alexandra Wachtmeister arbetade med miljöfrågor och var på väg till Nairobi och FN:s miljötoppmöte, UN Environment Assembly, där hon ingick i miljö- och klimatminister Isabella Lövins delegation.

Josefin Ekermann, som var anställd av Civil Rights Defenders, fanns också ombord på olycksplanet. Josefin arbetade med utbildning och stöd till människorättsförsvarare. Hon var på tjänsteresa i regionen och var på väg för att träffa kenyanska partnerorganisationer.

– Med stor sorg och tungt hjärta kan vi bekräfta att vi har förlorat vår nära vän och kollega Josefin Ekermann, skriver Civil Rights Defenders generalsekreterare Anders L Pettersson i ett pressmeddelande.

– Josefin var en mycket uppskattad och högt respekterad kollega. Saknaden är enorm och våra tankar är hos Josefins familj, nära och kära, fortsätter han.

Passagerare från ett trettiotal olika länder ska ha befunnit sig ombord. Enligt IRIN ska minst 45 av de omkomna ha arbetat för biståndsorganisationer, FN eller andra internationella organisationer. Många var på väg till samma miljökonferens som Alexandra Wachtmeister.

Mikael Färnbo

Texten har uppdaterats 15/3