Go to main navigation
Kevin Casas-Zamora, Maria Leissner

Kevin Casas Zamora och Maria Leissner konkurrerar om jobbet som ny generalsekreterare för skandalomsusade Idea.

Foto: OAS/ Eric Bridiers

Nyhet

Sista striden för toppjobbet på Idea – Leissner kan bli ny chef

Tidigare folkpartiledaren Maria Leissner kan bli ny generalsekreterare för demokratiinstitutet Idea. Det står mellan henne och Costa Ricas tidigare vicepresident Kevin Casas Zamora som har en politisk skandal från hemlandet i bagaget, erfar OmVärlden.

OmVärlden kan avslöja att rekryteringen av en ny generalsekreterare för det mellanstatliga demokratiinstitutet Idea, med huvudkontor i Strömborg i Stockholm, nu går in sin slutfas. Av hundratals kandidater återstår bara två: den tidigare folkpartiledaren Maria Leissner och den tidigare vicepresidenten för Costa Rica, Kevin Casas Zamora. Beslut ska fattas av styrelsens 33 medlemsstater inom kort.

Maria Leissner blev partiledare för Folkpartiet (nuvarande Liberalerna) 1995 men avgick redan efter två år efter sviktande opinionssiffror. Hon var riksdagsledamot 1985-1991 och profilerade sig främst i utrikesfrågorna.

Uppmärksammad bilolycka

Därefter har Leissner bland annat arbetat på biståndsmyndigheten Sida, varit ambassadör i Guatemala och särskild ambassadör för demokrati och utvecklingsfrågor. År 2012 blev hon generalsekreterare för Community för Democracies, en organisation för både stater och fristående organisationer som verkar för att stärka demokratiska normer och system. I januari 2019 blev Leissner utsedd till ambassadör för Benin, Elfenbenskusten, Gambia och Sengal baserad i Stockholm.

Leissner blev väldigt uppmärksammad i svenska medier när hennes man, fysikern Hans Holmgren, dog i en bilolycka där hon själv skadades år 1996.

Casas tvingades avgå

Kevin Casas Zamora var vicepresident under Costa Ricas president Óscar Arias mellan maj 2006 och september 2007 då han tvingades avgå efter en skandal som i hemlandet går under namnet ”rädslans skrivelse” (memorando del miedo). Skandalen briserade under en infekterad valrörelse inför en folkomröstning om handelsavtalet CAFTA – ett frihandelsavtal mellan de centralamerikanska länderna och USA år 2007.

Casas och hans medarbetare, som tillhörde ja-sidan, författade då ett konfidentiellt dokument som skickades till president Arias med ett antal rekommendationer och tankar kring hur ja-kampanjen skulle läggas upp. Casas föreslog en kampanjstrategi där syftet var att sprida en rädsla bland befolkningen för konsekvenserna vid ett eventuellt nej.

Skrivelsen föreslog att motståndarna skulle utmålas som antidemokrater med koppling till främmande makt, samt våldsamma och radikala grupper. Den rekommenderade också presidenten att kontakta lokala ledare runt om i landet och varna dem för indragna statliga bidrag om nej-sidan skulle vinna i deras kommuner.

Rädslans skrivelse

Dokumentet läckte sedan till pressen där det kom att kallas ”memorando del miedo” – rädslans skrivelse – och väckte stark indignation. Efter ett par veckors mediastorm tvingades Casas att avgå. Trots detta vann Ja-sidan sedemera omröstningen.

Efter skandalen har Casas bland annat haft framstående tjänster inom Organizations of American States, OAS, och Brookings Institute. De senaste åren har han arbetat som konsult för PR-byrån Analitica Consultores.

Förra året blev Casas inbjuden av Costa Ricas president Carlos Alvarado att delta i en kommission som ska föreslå grundlagsreformer. I en intervju på hemmaplan fick han åter frågor om ”rädslans skrivelse”.

– Tiden har gått och jag lärt mig en läxa, svarade Kevin Casas Zamora som även är jurist och har publicerat flera uppmärksammade akademiska studier om bland annat kampanjfinansiering, val och demokrati och har doktorerat i statsvetenskap vid universitetet i Oxford.

Idea skakat av skandaler

Idea bildades 1995 på svenskt initiativ och har sedan 2014 styrts av den tidigare belgiska premiärministern Yves Leterme. Under förra året stormade det rejält kring Leterme när OmVärlden bland annat avslöjade att Idea låtit biståndsmedel bekosta en upptaxering av hans privata inkomstskatt i Belgien.

Läs mer om skandalerna som skakat Idea

OmVärlden har även tidigare avslöjat att flera toppkandidater till posten som generalsekreterare hoppat av processen eftersom de anser att lönen på 140 000 kronor i månaden är för låg.

Sverige betalar varje år cirka 55 miljoner kronor ur biståndsbudgeten till Idea. Svenska biståndspengar bekostar också hyreskostnaden för Ideas huvudkontor i Strömborg i centrala Stockholm på drygt 6,8 miljoner kronor.

Mikael Färnbo