Go to main navigation
Sudan 
https://www.instagram.com/p/Bym2ZMFBg5U/

Det pågår en blå revolution på sociala medier för att stötta demonstranterna i Sudan.

Foto: Heba H/fathomtheroad

NYHET

Sociala medier färgas blå i solidaritet med Sudan

Över 100 demonstranter har dödats av säkerhetsstyrkor i Sudan. På sociala medier visar världen sitt stöd i kampanjen #blueforsudan.

Just nu byter många profilbild på sociala medier. Du kanske har sett de blå profilbilderna och hashtagen #blueforsudan på instagram, facebook eller twitter? Fenomenet handlar om att visa sitt stöd för demonstranterna i Sudan. 

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av i b t i h a j (@ibtihajmuhammad)

Den 3 juni massdödades över 100 sittstrejkande demonstranter av militära styrkor. En av personerna som har dödats var 26-åriga Mohamed Mattar. Han hade en blå profilbild på sin instagram-profil. Efter Mohamed Mattars död bytte hans familj och vänner ut sina profilbilder till samma blåa nyans och bad fler göra detsamma.

Det finns också de som menar att den blå färgen härstammar från Sudans tidigare flagga, där det blå representerade Nilen. Nu har det även spritt sig till en röd-blå variant i stöd för både Sudan och Jemen.

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Wårdå (@itsswardaa)

Nu har tusentals sociala medier-användare en blå profilbild vilken har blivit en symbol för vad som pågår i Sudan. Det har också öppnat upp en debatt kring "selektiv empati". Måga ifrågasätter nämligen varför världen engagerar sig mer i exempelvis den nedbrunna katedralen Notre Dame i Paris än dödade demonstranter i Sudan.

Visa det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Saint Hoax (@sainthoax)

Vad är det då som har hänt i Sudan?

1. Dålig ekonomi

Det var när priset på bröd och bensin kraftigt och höjdes i december 2018 som människor tog sig ut för att demonstrera. Sudans ekonomi har varit pressad under en lång tid men till slut tog folkets tålamod slut.

Läs mer om hur folkvreden växte

2. Diktatorn föll

Protesterna fortsatte under 2019. Den 11 april avsattes den seglivade diktatorn Omar al-Bashir som suttit vid makten sedan 1989. Folket firade det historiska ögonblicket och Alaa Salah blev ikonisk när hon från ett biltak ropade ”revolution”. Många unga kvinnor blev drivande i proteströrelsen.

Läs mer om kvinnorna som fick diktatorn att falla 

Sedan dess har demonstrationerna fortsatt och förhandlingar om vem som ska styra landet påbörjats. Tills vidare styr det så kallade militärrådet men demonstranterna kräver ett civilt styre.

3. Massdödande och våldtäkter

Måndagen den 3 juni utförde soldater från Rapid Support Forces, en ökänd militärstyrka som tidigare anklagats för övergrepp och folkmord i konflikten i Darfur, en blodig massaker mot sittstrejkande demonstranter.

Läs mer om massakerns konsekvenser 

Enligt Sudans hälsoministerium dödades 60 personer medan organisationer nära oppositionen rapporterar om över 120 döda och över 600 skadade. Det har också rapporterats om att många kvinnor blivit våldtagna av soldaterna och om kroppar som kastats i Nilen. Nu utreds händelsen.

4. Sociala mediers betydelse

Förutom de pågående demonstrationerna på gatorna i Sudan växer proteströrelsen på sociala medier. Långt utanför nationsgränsen visar människor solidaritet för befolkningen i Sudan. Och riktar också kritik mot omvärldens brist på engagemang.

Samtidigt stängs internet ner vilket gör det svårare att få ut information om vad som egentligen händer. Många använder sig av olika sociala medier-tjänster, som exempelvis WhatsApp, för att kommunicera och få uppdateringar och varningar kring säkerhetsläget. Bristen på information gör tillvaron farligare för Sudans befolkning, menar bland annat Human Righs Watch.

Läs mer om hur internet stängs av för att tygla demonstranter

Louise Gårdemyr