Go to main navigation
Omar al-Bashir

Demonstrationer mot president Omar al-Bashirs regim är i sig inget nytt utan något som förekommit i varierande intensitet och omfattning sedan 2011. År 2013 dödades uppemot 200 personer i demonstrationer.

Foto: Jesse B. Awalt

NYHET

Sudan: ”Extremt våld och chockerande övergrepp”

Demonstrationerna mot regimen går nu in på sin tredje månad. President Omar al Bashir har fängslat journalister och blockerat sociala medier, men misslyckats tysta protesterna.

När demonstrationerna bröt ut och började sprida sig till olika städer i Sudan tog det inte länge innan media och kommunikationer stryptes. Inhemska mediehus fick order om att inte bevaka protesterna och ett sjuttiotal journalister greps. Sociala medier som Facebook, WhatsApp och Twitter blockerades också.

Sudan var sedan tidigare ett av världens hårdaste länder för journalister, på plats 174 av 180 på Reportrar utan gränsers ranking över pressfriheten i världen för 2018.

Men regimens offensiv mot medier har inte hindrat aktivister och medborgarjournalister från att få ut bilder och nyheter från Sudan. Genom att använda virtuella privata nätverk (VPN) har de kunnat kringgå regimens blockeringar och sprida bilder och video.

”Hänsynslöst våld mot obeväpnade”

Videor har bland annat visat säkerhetsstyrkornas ”extremt våld och chockerande övergrepp”, som Human Rights Watch beskriver det. Videomaterial som HRW verifierat visar hur säkerhetsstyrkor skjuter mot obeväpnade demonstranter, misshandlar dem med påkar och gevärskolvar. De har även sett bevis på tortyr och på sjukhus som fått sina akutavdelningar fyllda med tårgas. BBC News har också kunnat bekräfta fall av aktivister som gripits och torterats i hemliga häkten av säkerhetsstyrkorna.

– Det finns obestridliga bevis för att Sudan använder hänsynslöst våld och brutalitet mot fredliga demonstranter och kritiker av regeringen, säger Jehanne Henry, biträdande Afrikachef för Human Rights Watch.

Undantagstillstånd utlyst

Demonstrationerna inleddes i december när staten höjde priset på bröd och bränsle. Protester bröt ut i staden Atbara men spred sig snabbt till andra städer i landet, däribland huvudstaden Khartoum. Demonstranterna kräver president Omar al-Bashirs avgång.

Läs mer: Demonstranter kräver regimskifte i Sudan

Demonstrationer mot al-Bashirs regim är i sig inget nytt utan något som förekommit i varierande intensitet och omfattning sedan 2011. År 2013 dödades uppemot 200 personer i demonstrationer. Vid två tidigare tillfällen, 1964 och 1985, har demonstrationer i Sudan lyckats omkullkasta militärdiktaturer.

President Omar al-Bashir visar i nuläget inga tecken på att vilja träda tillbaka. I fredags upplöste han regeringen och utlyste undantagstillstånd. Iförd militäruniform svors nya ministrar in och militärer utnämndes till nya guvernörer i landets alla 18 delstater.

Axel Kronholm