Go to main navigation
Secretary-General António Guterres briefs press on the occasion of opening of the seventy-third session of the United Nations General Assembly.

FN:s generalsekreterare António Guterres har lanserat ett investerarnätverk efter svenskt snitt för att få fart på världens hållbara investeringar. "Både hedrande och glädjande", säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

Foto: UN Photo/Manuel Elias

nyhet

Svensk inspiration bakom nytt FN-nätverk för hållbara investeringar

Med inspiration från Sverige lanserar FN nu ett globalt nätverk för hållbara investeringar. Syftet är att accelerera arbetet med Agenda 2030. Utmaningen är gigantisk – världen behöver investeringar på 90 biljoner dollar för att nå de globala målen.

FN har räknat ut att världen behöver investeringar på cirka 90 biljoner dollar för att kunna ställa om till en hållbar utveckling i linje med de mål som formulerats under den så kallade Agenda 2030. Dagens investeringar är endast en bråkdel av de nödvändiga.

I ett försök att accelerera de hållbara investeringarna lanserade FN:s generalsekreterare António Guterres under måndagen ett nytt globalt nätverk för hållbara investeringar, Global Investors for Sustainable Development, GISD. Nätverket skapas delvis med inspiration från det svenska nätverket Swedish Investors for Sustainable Development SISD, som biståndsmyndigheten Sida organiserat sedan 2016.

– Det är naturligtvis både hedrande och glädjande att Sidas arbete med partnerskap och SISD är en del av inspirationen till att bilda ett globalt investerarnätverk, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin i ett pressmeddelande.

"Att utrota fattigdomen kräver ny finansiering"

Det svenska nätverket består av 18 pensionsfonder, kapitalförvaltare och investmentbolag som till exempel flera av AP-fonderna, Investor, Industrivärlden, Svenska kyrka och Swedbank Robur. Vilka investerare som kommer ingå i FN:s globala nätverk är inte känt än. Enligt Carin Jämtin har nätverket stor potential.

– Att utrota fattigdom till år 2030 kräver ny finansiering i världens fattiga och fattigaste länder. Potentialen är enorm när nu de globala institutionella investerarna visar stort intresse att bidra till att uppnå Agenda 2030, säger hon.

Enligt Sida har det svenska nätverket uppnått resultat. Bland deltagarna har till exempel flera nya fonder startats med Agenda 2030 som tema. Flera investeringar har gjorts i gröna obligationer, Världsbanksobligationer med inriktning mot Agenda 2030 och vattenobligationer. Hösten 2018 gjorde fyra aktörer som grupp (SEB, Handelsbanken, Svenska kyrkan och Skandia) en stor gemensam investering värd 2,5 miljarder kronor i Världsbanksobligationer med särskild uppmärksamhet för hållbara städer.

Mikael Färnbo