Go to main navigation
sdlvT0K2ylZwRQ-nh.jpg

FN-trupper från Tanzania söker efter islamister i rebellgruppen Allied Democratic Forces, ADF, i området kring Beni i Kongo-Kinshasa i november. Rebellgruppen har etablerat kontakt med terrorsekten IS.

Foto: John WESSELS / AFP

NYHET

Terrorgruppen IS får fäste i Kongo-Kinshasa

Islamiska staten verkar ha gjort intåg i de delar av landet som plågas av inbördeskrig och ebolautbrott.

För en vecka sedan meddelade IS nyhetsbyrå att terrorgruppen tagit på sig sin första attack inne i Kongo-Kinshasa, rapporterar New York Times. Enligt tidningen handlade det om en attack på en militärförläggning i närheten av Beni, i vilken åtta människor dödades.  

Området är sedan länge plågat av inbördeskrig, med mycket svag kontroll från staten. Enligt kongolesiska myndigheter var rebellgruppen Allied Democratic Forces, ADF, som låg bakom attacken. Gruppen har sitt ursprung i grannlandet Uganda och har länge stridit i området. Men enligt organisationen Congo Research Group har ADF fått finansiering av IS. 

Tagit emot IS-pengar

Enligt CRG:s rapport har pengar överförts till ADF via IS mellanhänder. I en video som rebellgruppen ADF släppt talar en man om att upprätta en islamisk stat i Kongo-Kinshasa.

Detta följer mönster från andra oroshärdar, där IS har utvecklat samarbeten med befintliga militanta grupperingar. 

Området runt Beni, där IS påstådda attack ägde rum, är samtidigt epicentrum för det ebolautbrott som ännu inte är under kontroll. Den 22 april hade totalt 874 människor dött av ebola och totalt 1 340 fall av smittan bekräftats, enligt det kongolesiska hälsoministeriet  

Läs mer: Nu sprids ebolan allt snabbare i Kongo-Kinshasa.

Attacker mot ebolakliniker

Tidigare attacker på ebolacenter ska enligt Kongos hälsoministerium inte vara genomförda av den misstänka IS-kopplade gruppen.

– Som hälsoministerium kan vi inte uttala oss om frågor som rör nationell säkerhet. Vad gäller ebolautbrotten så går det att se att de flesta våldsdåden mot sjukvårdare och sjukinrättningar har begåtts av lokala militära grupper såsom Maï-Maï-grupper, inte av ADF-soldater. Några medlemmar från de militära grupperna har arresterats och det har hittats flygblad från de som utfört attackerna. Motiven har inte varit religiösa eller haft någon koppling till IS. Motiven har snarare handlat om politik, resultatet från presidentvalet, eller om ebolautbrottet i sig, där de ifrågasätter virusets existens, skriver Jessica Ilunga, talesperson för hälsoministeriet i Kongo-Kinshasa, i ett mejl till OmVärlden.

Axel Kronholm