Go to main navigation
Från vänster till höger: Kristalina Georgieva (Bulgarien), José Antonio Ocampo (Colombia / USA), David Malpass (USA), Ngozi Okonjo-Iweala (Nigeria), Akinwumi Adesina (Nigeria), Raghuram Rajan (Indien).

Än så länge står USA:s kandidat, David Malpass (mitten), utan utmanare till posten som ny Världsbankschef. Från vänster till höger: Kristalina Georgieva (Bulgarien), José Antonio Ocampo (Colombia), David Malpass (USA), Ngozi Okonjo-Iweala (Nigeria), Akinwumi Adesina (Nigeria), Raghuram Rajan (Indien). Bildkollage/Illustration: 22blocks; Foton: Wikipedia & Creative Commons.

Foto: Bildkollage/Illustration: 22blocks. Foton: Wikipedia & Creative Commons

NYHET

Trumps kontroversiella kandidat till Världsbankschef saknar konkurrens

Världsbanken ser ut att få ännu en amerikansk man som chef. Trots att det funnits flera kvalificerade förhandsfavoriter har president Trumps kontroversiella nominering, David Malpass, inte utmanats.

Ett tag såg det ut att trots allt kunna bli ett spännande val. Libanon nominerade Ziad Hayek till posten som ny chef för Världsbanken och utmanade därmed amerikanen David Malpass. Det dröjde dock inte länge förrän Libanons regering drog tillbaka nomineringen av Hayek.

Enligt honom själv skedde det efter att ”andra regeringar” utövat påtryckningar på den libanesiska regeringen.

– Men jag fortsätter att kämpa på och hoppas att något annat land kan nominera mig i stället, sa Hayek till Devex. 

13:e amerikanska mannen

Med Hayek ute ur leken ser David Malpass ut att bli den 13:e i ordningen av amerikanska män som lett Världsbanken sedan den grundades 1944. Detta arrangemang är en del i en informell överenskommelse mellan USA och Europa, där USA traditionellt fått leda Världsbanken och där Europa fått Internationella valutafonden, IMF.

David Malpass är i dag ansvarig för internationella frågor på det amerikanska finansdepartementet. Han har en bakgrund på investmentbanken Bear Sterns som gick under i finanskraschen 2008. I en uppmärksammad debattartikel i Wall Street Journal från året innan påstod David Malpass att det inte fanns någon anledning till oro på den amerikanska kreditmarknaden.

David Malpass beskrivs som en Trumplojalist och har flera gånger uttalat sig kritiskt om Världsbanken. Han har bland annat kritiserat bankens utlåning till Kina och sagt att banken är för stor och ineffektiv. 

Nomineringen har också mött en del kritik. W. Gyude Moore, tidigare minister i Liberia, twittrade att det var som att utnämna en mordbrännare till chef för brandkåren. David Malpass ”har ägnat sitt liv åt att svartmåla multilateralism och nu har han ’nöjet’ att styra över en av dess pelare”, skrev han.

Kritiker har också påpekat att Världsbankens roll i klimatinvesteringar skulle kunna bli en känslig punkt, med tanke på Vita husets ståndpunkt i frågan.

Kvalificerade alternativ

Bedömare spekulerade tidigt om att David Malpass var tillräckligt kontroversiell för att Världsbankens övriga medlemmar skulle kunna enas kring en alternativ kandidat. Bankens medlemsländer har möjlighet att nominera kandidater till presidentposten, och bland förhandsfavoriterna fanns namn som exempelvis:

  • Ngozi Okonjo-Iweala, tidigare finansminister i Nigeria
  • Akinwumi Adesina, chef för Afrikanska utvecklingsbanken
  • Raghuram Rajan, tidigare ekonom på IMF och ordförande för indiska centralbanken
  • José Antonio Ocampo, tidigare finansminister i Colombia
  • Kristalina Georgieva, tillförordnad Världsbankschef

Än så länge har dock inga av dessa trätt fram för att utmana David Malpass. Den 14 mars är sista dagen för att nominera kandidater. Sedan följer en omröstning där ländernas ägarandelar i banken avgör hur många röster varje land har.

Nyligen gick 130 organisationer från hela världen ut och krävde att systemet för att utnämna Världsbankschefer moderniseras. Det öppna brevet, som bland annat svenska Diakonia skrivit under, kräver att utnämningen ska ske i en transparent process där kandidaterna bedöms på relevanta meriter. Man kräver också att omröstningsreglerna ändras så att en majoritet av medlemsländerna avgör, snarare än ägarandelarna i banken.

– Det skulle innebära att utvecklingsländer, där banken spelar störst roll som långivare och rådgivare, får en starkare röst, säger Penny Davies, policyrådgivare i utvecklingsfinansiering på Diakonia, i ett pressmeddelande.

Nästa Världsbankschef ersätter Jim Yong Kim, som i januari avgick tre år innan hans mandatperiod gick ut.

Axel Kronholm