Go to main navigation
guatemala.jpg

Thelma Cabrera vill att ursprungsbefolkningens rättigheter erkänns. Hon kandiderar till presidentvalet för Movimento para la Liberaction de los Pueblos party. Här talar hon på ett valmöte i Guatemala City i juni 2019.

Foto: REUTERS/Luis Echeverria X06893

NYHET

Val i Guatemala: Får urfolken Thelma Cabrera eller blir det ”business as usual”?

Den 16 juni genomförs den första omgången i presidentvalet i Guatemala. Sedan den förre riksåklagaren Thelma Aldana stoppats från att kandidera är det en öppen fråga om vem som blir Guatemalas näste president. Blir det ”business as usual”, eller kan Thelma Cabrera, som tillhör landets urfolk, skrälla och gå vidare till en andra valomgång?

I början av mars intervjuade OmVärlden Thelma Aldana . Hon berättade då om de politiska krafter som mobiliserats – de korruptas pakt som hon kallar det – för att stoppa hennes kandidatur. I maj kom till slut beslutet från konstitutionsdomstolen att hon inte tillåts ställa upp. Sedan dess har regeringen dragit in hennes pass och utfärdat en arresteringsorder (Thelma Aldana befinner sig just nu i USA).

Därmed är fältet öppet för andra kandidater. Mest rutinerad är Sandra Torres. Hon var tidigare gift med Alvaro Colóm (president 2008-2012), men genom att skilja sig kan hon enligt konstitution ställa upp själv. Förra gången förlorade hon mot den sittande presidenten Jimmy Morales. Själv kallar sig Sandra Torres för socialdemokrat för att i nästa ögonblick vilja skicka ut militären på gatorna. Hon har nära band till den traditionella eliten och flera korruptionsutredningar rör hennes närhet. Men det som retar många konservativa i ett land där den katolska kyrkan har stort inflytande är framför allt hennes skilsmässa.

Om möjligt ännu starkare band till eliten och Guatemalas mäktiga militär har Alejandro Giammattei som ända sedan 1989 försökt bli president. Han är mest känd för att 2016 ha beordrat ett angrepp på protesterande fångar i ett fängelse som lämnade ett tiotal döda. Själv flydde Alejandro Giammattei sen landet för att undvika den rättsliga efterföljden. Nu är han tillbaka, med militären och smugglarligorna i släptåg och med nära band till den sittande presidenten Jimmy Morales.

– Ja, valkampanjerna rymmer ett stor mått av osäkerhet – liksom av apati och ointresse, eftersom ingen av kandidaterna har ett tillräckligt stort stöd. Därför kan händelser under de sista dagarna före valet bli avgörande, säger den politiska analytikern José Carlos Sanabria.

Det mest sannolika är att ingen kandidat får över femtio procent. Därmed blir det en andra valomgång mellan de två kandidater som fått flest röster. 

Framtid för CICIG?

Det finns två elefanter i den guatemalanska valstugan. Den ena är det stora flödet av människor som flyr Guatemala (och grannländerna) för att försöka ta sig till USA. I maj försökte över 84 000 personer ta sig över gränsen – återigen ett rekordstort antal – något som fick Trump att hota Mexiko med strafftullar. Trots detta diskuteras knappast alls den stora flyktingströmmen i valkampanjen.

Läs mer om varför folk migrerar från centralamerika

Den andra elefanten är FN-kommissionen CICIG som med Sverige som viktig finansiär utreder korruption, våld och övergrepp och vars mandat den sittande presidenten avslutat.

Sandra Torres duckar mest när hon får frågan om CICIG:s framtid. Och Alejandro Giammattei vill inte se någon fortsättning.

Ljuspunkt i mörket

Är allt då bara mörker? Inte riktigt. Att Thelma Aldana inte får kandidera har lämnat utrymme för en annan kandidat – som också heter Thelma. Med stöd av den stridbara maya-organisationen CODECA är Thelma Cabrera, som själv tillhör Mam-folket, den första presidentkandidaten från Guatemalas ursprungsfolk sedan fredspristagaren Rigoberta Menchu misslyckades med att bli president 2007.

Ett av Thelma Cabreras mål är att skapa en plurinationell stat, (liknade Ecuador och Bolivia), där ursprungsbefolkningens rättigheter erkänns helt och fullt och där naturen också tillerkänns sina rättigheter, det som burkar kallas Buen Vivir. Detta är förstås dynamit i ett land präglat av diskriminering och extrema orättvisor. Men om Thelma Cabrera kan få Guatemalas stora Maya-befolkning att gå till valurnorna så har hon faktiskt en reell chans att gå vidare till en andra omgång.

Eller som analytikern José Carlos Sanabria uttrycker det:

– Den enda kandidat som skulle kunna bryta mot det gamla är Thelma Cabrera. Allt annat är bara en fortsättning på den situation vi har nu.

David Isaksson