Go to main navigation
sdl37iWDVJbyag-nh.jpg

Stora protester mot ojämlikhet och höjda priser i Chile.

Foto: JAVIER TORRES / TT

nyhet

Stora gatuprotester skakar världen

Från Libanon och Irak till Ecuador, Haiti och Hong Kong. Stora protester mot korruption och maktmissbruk skakar just nu världen, med dussintals dödsoffer som följd. OmVärlden listar åtta protester just nu.

Demonstrationer lamslår Libanon – kräver elitens avgång

Hundratusentals människor har demonstrerat mot den korrupta politiska elit som härskat i Libanon sedan inbördeskriget (1975-1990). Skolor och banker har hållit stängt, generalstrejk utlysts och motorvägarna till och från landets största städer har blockerats.

De ledarlösa och spontana demonstrationerna har en enorm uppslutning och har spridit sig över hela landet. Män och kvinnor i alla åldrar, från alla olika religiösa grupper och klasser har deltagit. Demonstranterna kräver den korrupta politiska elitens avgång.

Läs mer: Oavsett vad som händer – en revolution har redan skett i Libanon

Våldsamma gatuslag i Chile över höjda biljettpriser

I Chiles huvudstad Santiago har undantagstillstånd utlysts efter en veckas våldsamma protester som startade i och med en höjning av biljettpriserna i tunnelbanan. Hittills har elva människor omkommit, de flesta under plundringar då affärslokaler har satts i brand.

Chile är ett av Sydamerikas rikaste länder, men med även stora socioekonomiska klyfo. Demonstrationerna har snabbt gått från att handla om biljettpriser till mer generellt om ojämlikhet, ständigt ökade levnadskostnader och ökad skuldsättning, till exempel för skolavgifter. Demonstranterna kräver den konservativa president Sebastian Pineras avgång.

Demonstrationer för fria val i Azerbadjan

Två fredliga demonstrationer i Baku attackerades våldsamt av polis i helgen och mer än 80 demonstranter har frihetsberövats, bland annat oppositionsledaren Ali Kerimli. Demonstranterna kräver bland annat högre löner för statsanställda och fria och demokratiska val.

Landet styrs sedan 2003 av president Ilham Aliyev som tog över efter sin far.

Irakiska ungdomar kräver korrupta politikers avgång

Styrkan i demonstrationerna i Irak, som blossade upp i Bagdad den första oktober, har förvånat även luttrade veteraner. Tusentals, mestadels unga personer, tog till gatorna och mötts av vattenkanoner, tårgas och skarp ammunition från säkerhetsstyrkorna. Trots den hårda repressionen växte demonstrationerna i styrka.

Majoriteten av demonstranterna har levt största delen av sina liv i Irak efter invasionen 2003. Ett land präglat av korruption, ineffektivitet och ojämlikhet, där staten inte kunnat möta de mest basala behoven hos befolkningen.

Det urskillningslösa våldet mot demonstranterna har bland annat fått FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att mana till återhållsamhet.

Dödssiffran steg till över 100 personer, över 1 000 skadades. Säkerhetsstyrkorna uppges ha skjutit rakt mot huvudena på demonstranter, det har även förekommit rapporter om krypskyttar. På grund av våldet har protesterna nu klingat av. Nu rapporteras om försvinnanden av människor som deltog i protesterna.

Spänningarna trappas upp i Hong Kong

I samband med att Kinas kommunistparti firade 70 år vid makten den första oktober eskalerade demonstrationerna i Hong Kong. För första gången använde polisen skarp ammunition och en demonstrant sköts till döds. Polisen har också anklagat demonstranter för att ha kastat syra och molotovcocktails.

De enorma demonstrationerna i Hong Kong under dryga fyra månader har dock präglats av icke-våld och smarta taktiker för att undvika skador och myndigheternas övervakning.

Hong Kongs ledare Carrie Lam har infört ett maskeringsförbud som mötts av nya massdemonstrationer med tiotusentals maskerade deltagare. Carrie Lam har sagt att hon inte utesluter hjälp från Fastlandskina för att tackla protesterna.

Demonstranterna vänder sig främst mot Kinas allt större inflytande över stadens autonomi och demokratiska fri- och rättigheter. De kräver också Carrie Lams avgång.

Haitier kräver presidentens avgång

I månader har stora demonstrationer hållits mot president Jovenel Moise som anklagas för korruption och vanstyre. En skenande inflation och brist på bensin och mat har gett bränsle åt protesterna. Haiti, som drabbades hårt av en stor jordbävning 2010, har fortfarande stora humanitära behov. Enligt FN har oroligheterna i landet försvårat det humanitära arbetet i landet.

Presidenten har hittills vägrat att avgå. Många har dött under våldsamma sammandrabbningar med polisen. Någon officiell dödssiffra har ännu inte presenterats. Förra veckan drog en haitisk parlamentsledamot vapen och sköt mot demonstranterna utanför parlamentet. Minst en person, en fotograf, uppges ha skadats av skottlossningen.

Oppositionen har format en övergångsregering som är beredd att ta över om presidenten avgår.

Chockhöjda bränslepriser möttes av kravaller i Ecuador

Skanderande demonstranter brände bildäck och blockerade vägarna mot Quito i början av oktober. Offentliga byggnader vandaliserades och en del demonstranter kastade brandbomber och sten mot polisen.

Upprinnelsen införde regeringen flera liberala reformer efter en överenskommelse med Internationella valutafonden (IMF) i syfte att minska Ecuadors underskott och utländska skulder. Framför allt bränslesubventioner, som fått priserna i landet att höjas med uppemot 120 procent, skapade ilska och eldade på protesterna i landet.

Presidentpalatset i Quito utrymdes och regeringsföreträdare flydde huvudstaden under de mest våldsamma sammandrabbningarna. Undantagstillstånd utlystes. Det var främst ursprungsbefolkningen som organiserade protesterna.

Efter krav från demonstranterna återinförde regeringen subventionerna vilket resulterade i en stor segerfest i Quito och att protesterna klingade av.

Våldsamma upplopp och protester på Papua

Våldsamma protester har spridits över Indonesiska Papua under de senaste månaderna. Demonstrationerna, som blossade upp efter rasistiska uttalanden från en indonesisk lärare mot papuanska studenter, har växt till en fråga om självständighet från Indonesien. I slutet av augusti öppnade polisen eld mot demonstranter efter att en soldat skjutits ihjäl med en pilbåge. Åtta papuanska demonstranter dödades i skottlossningen.

Dagen efter urartade en demonstration i ett våldsamt upplopp där myndighetsbyggnader och indonesiska affärer sattes i brand. Över 30 personer uppges ha dödats i upploppet, främst affärsinnehavare som brändes inne.

I botten av konflikten ligger en utbredd frustration hos den papuanska befolkningen över Indonesiskt förtryck, rasism och marginalisering av ursprungsbefolkningen.

Ojämlikhet och maktmissbruk förenar demonstranterna

Även protesterna i Katalonien i Spanien och de globala klimatdemonstrationerna har fått miljontals människor ut på gatorna under hösten. BBC har gått igenom några av de gemensamma krav demonstranter i hela världen ställer. Det handlar främst om ojämlikhet och korruption, men även problem som accelererar på grund av klimatförändringarna.

Mikael Färnbo 

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det felaktigt att Chile är ett av världens mest ojämlika länder. Chile är bland världens höginkomstländer det mest ojämlika landet.