Go to main navigation
Mocambique

Valrörelsen i Mocambique har visat sig vara ovanligt blodig och våldsam, med mord, hot och trakasserier. Den 15 oktober är det val.

Foto: Gianluigi Guerica / AFP

NYHET

Våldsamt val i Mocambique – valobservatör mördad av poliser

Regeringen och oppositionen har äntligen slutit fred, men valrörelsen i Mocambique är den våldsammaste i landets demokratiska historia.

Valobservatören Anastacio Matavele var på väg från en workshop i sin bil när gärningsmännen plötsligt öppnade eld mot honom på öppen gata den 7 oktober. Matavele mördades i Xai-Xai, ett starkt fäste för regeringspartiet, och snabbt riktades misstankarna mot polisens "dödsskvadroner" som pekats ut vid tidigare politiskt motiverade mord.

I sin flykt från brottsplatsen krockade gärningsmännen med sin bil, varpå två avled och två kunde gripas. På så vis kunde också deras identiteter bekräftas, och på en presskonferens erkände polisen att fyra av de fem gärningsmännen kom från polisens specialstyrka, Special Operations Group.

Kajsa Johansson, som är doktorand vid Linnéuniversitetet i Växjö och forskar på politisk mobilisering i Mocambique, säger att det är anmärkningsvärt och ovanligt att polisen erkänner inblandning.

– Mordet på Matavele är det grövsta våldsbrottet hittills i årets valrörelse som betraktas som den våldsammaste i Moçambiques historia. Reaktionerna har varit starka inom det civila samhället och bland journalister och ett det redan mycket låga förtroendet för polisen har fått sig ännu en ordentlig törn.

Dagliga sammandrabbningar

Inför valet den 15 oktober har även journalister och aktivister från civilsamhället utsatts för hot, trakasserier och våld.

– Att utmana regeringen kan få förödande konsekvenser, såsom kidnappning, godtyckliga gripanden och fysiska attacker. Du uttalar dig på egen risk, säger Deprose Muchena från Amnesty International.

Kajsa Johansson säger att det dagligen skett sammandrabbningar mellan regeringens och oppositionens sympatisörer.

– Det är redan ett antal människor som har fått sätta livet till i årets valrörelse. Det finns en genomgående kritik mot polisen för att de inte erbjuder samma skydd för oppositionen som för regeringspartiet. Det har också varit väldigt grova påhopp på journalister, aktivister och framstående akademiker.

Blodigt inbördeskrig

Mocambique styrs idag av samma parti som styrt landet sedan självständigheten: Frelimo, eller Mocambiques befrielsefront. Frelimo bildades 1962 i kampen mot den portugisiska kolonialmakten. Vid självständigheten 1975 grundades den socialistiska enpartistaten Folkrepubliken Mocambique där Frelimo hade monopol på makten.

Kort därefter föll landet ner i inbördeskrig med den anti-kommunistiska motståndsrörelsen Renamo, som bland annat fick stöd från apartheidregimen i Sydafrika.

Inbördeskriget varade mellan 1976 och 1992 och skördade över 1 miljon människoliv. Två år efter fredsavtalet 1992 hölls de första allmänna valen där Frelimo vann.

Nytt fredsavtal

Någon stabil fred blev det aldrig – i viss mån levde inbördeskrigets spänningar kvar. Renamo ställde upp som politiskt parti i valen, men behöll samtidigt tusentals väpnade soldater. Vid flera tillfällen sedan demokratiseringen har man hamnat i strid med Frelimo.

Nu i augusti slöts dock ett nytt fredsavtal mellan Renamo och regeringen där man lovar att avväpna sina sista soldater.

”Avtalet vi skriver under innebär det officiella slutet på konflikten mellan Renamo och landets säkerhetsstyrkor, och banar väg för en långvarig fred som alla mocambikier längtat efter” sa president Filipe Nyusi i ett uttalande inför parlamentet.

Valet som äger rum den 15 oktober blir därmed det första där en helt avväpnad opposition deltar.

Klimatet ny politisk fråga

Valrörelsen domineras av tre partier: förutom Frelimo och Renamo deltar också MDM, Democratic Movement of Mozambique, som bildades 2009 och som leds av Daviz Simango som är borgmästare i staden Beira, som tidigare i år drabbades hårt av cyklonen Idai.

– Sakfrågorna är ganska lokala. Just i Beira pratar alla partier om hur man ska lindra effekterna av klimatförändringarna. Det har inte varit en del av politiken i landet förut, säger Kajsa Johansson.

Läs mer: Skogsskövling har gjort landet sårbart

Men generellt handlar den politiska retoriken mer om person än sakfrågor, förklarar Kajsa Johansson.

– Frelimo framhåller fortfarande sin roll som landets befriare. Renamo spelar samma kort och hävdar att det var dom som tog demokratin till Mocambique. Och MDM trycker på att de är det enda partiet som inte kommer ur en väpnad rörelse.

Risk för valfusk

Det har också varit mycket diskussion om röstregistreringen inför valet. I flera provinser har man sett hur registreringen av röstberättigade ökat snabbare än befolkningen – på vissa håll är till och med antalet registrerade fler än antalet invånare, vilket innebär att det finns risk för valfusk.

Oavsett vem som vinner har nästa regering flera rejäla utmaningar framför sig. Landet har en relativt stark ekonomisk tillväxt men klyftorna är stora. Kajsa Johansson säger att rikedomarna behöver komma fler till gagn, inte minst den stora majoritet av befolkningen som lever av jordbruket.

Och så måste freden bevaras, även om den är skör. Inom Renamo finns redan nu en falang som ser fredsavtalet som illegitimt och hotar med att bryta sig loss och ta till vapen.

– Dessutom ser vi i norra Mocambique hur det är mycket oroligheter, bland annat en ökande organisering på islamistisk grund, med attacker mot polisstationer och lokalbefolkningen, säger Kajsa Johansson.

Axel Kronholm