Go to main navigation
Australia Climate Strike

Australien inledde den globala klimatveckan med stora strejker den 20 september, här i Sydney.

Foto: 350.org

NYHET

Världen strejkar för klimatet – från Svalbard till Hawaii

Nu har den globala klimatveckan inletts. Med strejker i över 150 länder går inte bara skolungdomar ut på världens gator och torg, utan också civilsamhällesorganisationer, fackförbund och företag.

När Greta Thunberg satte sig utanför Sveriges riksdag i augusti 2018 var det nog få som anade vilken effekt det skulle ha. Hennes enmanna-strejk har växt till en global rörelse genom Fridays for Future – där skolungdomar världen över strejkar för klimatet varje fredag.

Den 20 och 27 september är det åter dags för globala strejker där även vuxna särskilt uppmanas att delta. Människor i 150 länder på världens sju kontinenter organiserar den här veckan strejker på olika sätt. Enligt Fridays for Future väntas den globala skolstrejken den 20 september bli den största någonsin. 

Klimatstrejkare på ön Tivalu i Stilla havet. Foto: 350.org

Organisationer som Rädda Barnen, Islamic Relief, Plan, Amnesty, Action Aid och Oxfam stöttar strejkerna men också företag som till exempel Patagoina har visat sitt stöd. Världsfacket ITUC uppmanar sina drygt 200 miljoner medlemmar att strejka under den globala klimatveckan. Företag uppmanas också att delta i digital strejk genom att stänga ner sin webbsida. För den som vill engagera sig finns många matnyttiga tips på den globala klimatstrejkens sida.

På många platser i världen pågår alltså just nu strejker för klimatet. Den nordligaste strejken arrangeras i Ny-Ålesund på Svalbard; den sydligaste vid en forskningsstation i Antarktis. 

Här listar vi några av platserna som hittills varit ute på strejk:

Australien

Uganda

Kiribati

Tyskland

Indonesien

Louise Gårdemyr