Go to main navigation
Strejk Indien HMS 
http://www.industriall-union.org/indian-workers-hold-biggest-strike-in-history

Tio fackförbund deltog i förra veckans generalstrejk i Indien. Här syns den nationella fackföreningen Hind Mazdoor Sabha (HMS) för bättre arbetsvillkor i Bhiwani i delstaten Haryana.

Foto: IndustriALL Global Union

NYHET

Världshistoriens största strejk inleder valåret i Indien

Pressen ökar på Indiens regering efter förra veckans stora strejk där över 150 miljoner arbetare protesterade mot politiska beslut som försämrar arbetsvillkoren i landet.

Indien har bland de lägsta genomsnittliga lönerna i världen och sedan förra valet 2014 syns många tecken på att  arbetsvillkoren inte blivit bättre. Uppemot 200 miljoner arbetare deltog i den två dagar långa generalstrejk som tio fackliga organisationer höll i förra veckan.

Världens största strejk

Gruvarbetare och bankanställda förenades under gemensamma mål om högre minimilön och bättre villkor. Även arbetare från den informella sektorn, studenter och bönder anslöt i det som av fackförbunden kallas världshistoriens största strejk.

– Arbetande människor har fått nog. Fått nog av att inte räknas, fått nog av låga löner och ouppfyllda löften om jobbskapande som hotar Indiens ekonomiska utveckling, sa världsfacket ITUC:s generalsekreterare Sharan Burrow i ett uttalande inför strejken.

Många regioner blev helt lamslagna när arbetare strömmade ut på gatorna och på vissa platser var allmänna kommunikationer helt inställda. Strejken var mestadels fredlig trots det stora deltagandet. Lokala myndigheter hindrade dock på vissa platser arbetare från att delta i strejken och det förekom arrester av fackliga ledare.

Busschaufförer i Mumbai har fortsatt att strejka efter generalstrejken, rapporterar lokal media. Många av fackföreningarna planerar fler mobiliseringar de kommande månaderna.

Missnöje över regeringsbeslut

Strejken handlar om en allt större frustration mot den sittande regeringen och den utlösande faktorn blev en ny arbetslagsrätt som gör det lättare för arbetsgivare att köra över arbetarnas rättigheter. De 10 fackföreningarna la inför strejken fram en stadga med 12 krav på bland annat högre minimilön, större skydd för informella arbetstagare och att regeringen tar tag i den pågående jordbrukskrisen i landet.

Vi hoppas att de massiva protesterna har skickat en stark signal till regeringen och att de lever upp till till fackföreningarnas krav, säger Apoorva Kaiwar, regional sekreterare för det globala facket IndustriALL. Hon beskriver den nuvarande regeringen som arbetarfientlig och hoppas på maktskifte efter årets val.

Premiärminister Narenda Modi och hans parti Bharatiya Janata Party (BJP) har sedan de vann valet 2014 misslyckats med många av de vallöften som rör Indiens arbetare. Bland annat med att skapa 10 miljoner nya jobb. Under 2018 blev istället 11 miljoner av med jobbet och arbetslössiffrorna var de högsta på två år. BJP anklagas också för att försvaga fackliga rättigheter vilket har lett till en allt mer ansträngd relation med landets fackföreningar. Missnöjet visade sig också i förra årets lokalval där BJP förlorade makten i flera delstater.

I vår hålls val i Indien, något som gör att generalstrejken kanske har än större effekt på den kommande valrörelsen.

Strejken ökar pressen på den indiske premiärministern Narendra Modi och den BJP-ledda regeringen inför de allmänna valen som är inom några månader, säger Leif Isaksson, internationell ombudsman på LO.

Protester även i Bangladesh

I Bangladesh gick  tusentals textilarbetare ut i strejk förra veckan i protest mot låga löner. Nu har de flesta arbetarna, däribland de som arbetar för H&M, gått tillbaka till sina jobb.

Resultatet av strejken blev en löneökning på två kronor i månaden men fackförbunden fortsätter förhandlingarna för att få upp lönerna mer än så. Protesterna slogs ner hårt av polisen som använde vattenkanoner, gummikulor och tårgas för att skingra demonstranterna. Minst en arbetare dödades, rapporterar Ekot.


Louise Gårdemyr