Go to main navigation
Margot Wallström
Åsa Regnér

Margot Wallström och Åsa Regnér rankas som några av de mest inflytelserika i världen på jämställdhetsområdet.

Foto: Wikimedia Commons

nyhet

Wallström och Regnér toppar global lista för jämställdhet

Margot Wallström och Åsa Regnér är två av de 20 mest inflytelserika beslutsfattarna för jämställdhet i världen. Svenskorna rankas högre än bland annat Michelle Obama.

Det är policynätverket Apolitical som varje år rankar de 100 mest inflytelserika beslutsfattarna på jämställdhetsområdet. Årets lista toppas av Ruth Bader-Ginsburg, domare i USA:s högsta domstol, som bland annat vunnit ett stort antal rättsfall gällande könsdiskriminering och som uppmärksammats för sitt försvar av aborträtten. Filmen "En kvinna bland män", som hade premiär förra året, var baserad på hennes liv.

De två svenskarna, Sverige utrikesminister Margot Wallström och Åsa Regnér, tidigare jämställdhetsminister och numera vice chef för UN Women och assisterande generalsekreterare för FN, finns med bland topp 20. De placerar sig före både Michelle Obama och chefen för UN Women, Phumzile Mlambo-Ngcuka. Sverige är det enda land som har två representanter bland de 20 främsta.

I motiveringen för Margot Wallström lyfts bland annat hennes arbete för att inkludera kvinnor i fredsprocesser, mot sexuellt våld i krig och konflikt samt hennes roll som styrelseordförande i Council of Women World Leaders Ministerial Initiative som arbetar med att lyfta fram kvinnliga kandidater till internationella toppjobb. I Åsa Regnérs motivering lyfts bland annat hennes arbete mot kvinnovåld och initiativ att inkludera män och pojkar i jämställdhetsarbetet.

Över 9 000 nomineringar hade i år kommit in till listan från regeringar, internationella organisationer och universitet. De 100 mest inflytelserika beslutsfattarna har sedan vaskats fram med hjälp av en expertpanel utefter en rad kriterier.

Andra inflytelserika namn på listan är FN:s människorättskommissionär tillika Chiles expresident Michelle Bachelet och Denis Mukwege, kongolesisk läkare och mottagare av förra årets fredspris tillsammans med den yazidiska aktivisten Nadia Murad. Men även nya spännande namn som Loujain al-Hathloul som är en framträdande aktivist i den Saudiska kvinnorörelsen, samt Alaa Murabit, libysk läkare, en av 17 ambassadörer för de globala målen och grundare till The Voice of Libyan Women som arbetar för att inkludera kvinnor i fredsprocessen.

Margot Wallström och Åsa Regnér hamnade högt även på förra årets lista.

Mikael Färnbo