Go to main navigation
Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, ICC.

Foto: Shutterstock

Afrikaexpert tror inte al-Bashir kan fällas för folkmord

Sudans tidigare president Omar al-Bashir kan överlämnas till Internationella brottsmålsdomstolen, ICC, i Haag. Men enligt Redie Bereketeab, forskare och docent på Nordiska Afrikainstitutet, finns inte tillräcklig grund för att han ska fällas för folkmord. 

Omar al-Bashir har under 30 år styrt Sudan, men störtades i april förra året från makten av sin egen militär efter stora folkliga protester i landet. Han har sedan 2009 varit efterlyst av ICC i Haag, men har trots det kunnat röra sig relativt fritt inom Afrika. 

Beslutet om överlämnandet fattades av övergångsstyret i Sudan, vilket förvånade många. Utelämnas han till ICC kommer al-Bashir ställas inför rätta för bland annat krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord.

Men enligt Redie Bereketeab, forskare och docent på Nordiska Afrikainstitutet, kan rättegången bli problematisk.

– Rättegången kommer att hållas i en känslig fas i en tid då förhandlingar mellan de olika grupperna pågår. Jag tror att det kan vara problematiskt, säger Redie Bereketeab.

På vilket sätt?

– Det är inte bara Omar al-Bashir som ska hållas ansvarig. Det finns flera andra i armén som också borde åtalas. En av dem som också skulle utelämnas har nu flytt till Centralafrikanska republiken. Det är lite mer komplicerat än bara Omar al-Bashir, även om det finns olika krafter som vill se honom dömd i Haag. Dessutom vore det bättre för Sudan och Afrika om rättegången hålls inom Sudans gränser.

Konflikten i västra Sudan bröt ut 2003 när rebeller med icke-arabiskt ursprung gjorde uppror mot den arabiskt dominerade centralmakten i huvudstaden Khartum. Regimen svarade med stora militärinsatser och stöd till miliser i regionen. Enligt FN har cirka 300 000 människor mist livet i konflikten. 

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, beskriver i en ledare beskedet om utlämnandet som ”den bästa och mest oväntade nyheten 2020”. Ett påstående som Redie Bereketeab ställer sig frågande till.

– För vem och på vilket sätt? Jag tror det finns olika uppfattningar om folkmordet. Det har pågått ett inbördeskrig i Darfur sedan 1987-1989. Huruvida det pågått ett folkmord eller inte är svårt att definiera. Sedan 2004-2005 har situationen förändrats. Det är olika politiska krafter som ligger bakom anklagelserna mot al-Bashir. Och någon allmän övertygelse om att det rör sig om folkmord, eller vem som ska hållas ansvarig, finns inte. Man måste titta på verkligheten och vad som sker där för att förstå vilka organisationer och krafter som ligger bakom. 

Hittills har det i princip bara varit afrikanska män som ställts inför rätta i ICC – vad sänder det för signaler till omvärlden?

– Ja, varför är det bara afrikanska ledare? Det är en svag kontinent… Den här diskussionen lyfts ibland av forskare, akademiker och afrikaner. Men det är en fråga som man borde ställa till dem som ser till att bara afrikaner åtalas i Haag. Varför tittar man inte på Irak, Libyen och Afghanistan? Det väcker frågor.

Vad tror du om rättegången mot al-Bashir?

– Jag tror att det finns mycket svaga grunder, även om han utelämnas till Haag. Speciellt när det gäller folkmordsanklagelsen. Jag tror inte att det finns tillräcklig grund för att han ska fällas.

Susanna Sköld